Se scumpesc sau nu biletele în transportul din Chișinău? Magistrații au pasat dosarul într-o altă instanță
Full Article 2 minutes read

Se scumpesc sau nu biletele în transportul din Chișinău? Magistrații au pasat dosarul într-o altă instanță

Curtea de Apel Chișinău (CA) a strămutat dosarul în care Cancelaria de Stat a contestat decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tariful la călătoria cu transportul public municipal. Potrivit unui comunicat emis de CA, dosarul a fost strămutat pentru examinare conform competenței în Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Curtea de Apel explică că soluția completului specializat în examinarea acțiunilor de contencios administrativ de strămutare s-a axat pe faptul că actele contestate de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat nu reprezintă acte cu caracter normativ, dar acte administrative individuale defavorabile.

Corespunzător, potrivit sursei citate, cauza a fost transmisă instanței competente, pentru a fi examinate, conform competenței.

Amintim că Cancelaria de Stat a acționat în judecată decizia CMC privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău. Reprezentanții instituției au solicitat suspendarea și anularea hotărârii care ar urma să intre în vigoare din 1 iulie. Decizia a fost criticată de primarul de Chișinău, Ion Ceban, care a calificat-o drept un „atac politic fără precedent asupra autonomiei locale”.

Întrunită pe 29 iunie în ședință, Comisia Situații Excepționale Chișinău a cerut Guvernului să renunțe la litigiu. Pe marginea subiectului s-a expus și Congresul Autorităților Locale din Moldova. Potrivit autorității, Cancelaria de Stat ar fi acționat „în exces”, iar cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți.

De menționat că, potrivit deciziei CMC, din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii ar urma să constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar va fi de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele vor călători gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: