Tudor Mardei | NewsMaker

Primarii din Moldova, invitați de Maia Sandu la un forum: „Voi sunteți în prima linie față de nevoile locuitorilor”

Șefa statului Maia Sandu a anunțat pe 4 decembrie despre organizarea evenimentului, sub egida Președinției Republicii Moldova, „Forumul primarilor”. Potrivit Maiei Sandu, „doar împreună – administrația centrală și administrația locală” se va reuși îmbunătățirea vieții tuturor moldovenilor.  

Reprezentanții Președinției au declarat că Forumul primarilor va avea loc pe 9 decembrie.

Un eveniment pentru toți primarii aleși, care sunt interesați să valorifice oportunitățile asociate cu integrarea europeană. Forumul este organizat sub egida președintei Republicii Moldova, Maia Sandu”, au comunicat reprezentanții instituției prezidențiale.

Președinta Maia Sandu a scris pe rețelele de socializare că invită primarii la eveniment „pentru a pune fundamentul unei colaborări benefice pentru toți cetățenii”.

Dragi primari aleși, în următorii 4 ani de voi va depinde cum se dezvoltă localitățile noastre. Oamenii v-au oferit încrederea și susținerea, punându-și speranțele în faptul că veți munci pentru a construi sate și orașe în care să ne placă să trăim și cu care să ne mândrim. Vreau să discutăm cum putem face aceste lucruri împreună. Vă invit și vă aștept la Forumul primarilor, organizat pe 9 decembrie, pentru a pune fundamentul unei colaborări benefice pentru toți cetățenii”, a declarat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, „doar împreună – administrația centrală și administrația locală” se va reuși îmbunătățirea vieții tuturor moldovenilor.

Voi, aleșii locali, sunteți în prima linie față de nevoile locuitorilor. Voi îi ascultați zi de zi și pe umerii voștri stă îndeplinirea celor mai urgente și firești lucruri – apă pentru toți, transport sigur, grădinițe și școli moderne, sate și orașe amenajate. Doar împreună – administrația centrală și administrația locală – vom reuși să îndeplinim aceste cerințe și să îmbunătățim viața tuturor moldovenilor. Ne vedem pe 9 decembrie la Forumul primarilor!”, a comunicat Sandu.

În noiembrie 2023, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din cei 898 de funcții de primar au fost aleși 895. Dintre aceștia 116 au candidat independent, iar 779 au fost desemnați de partide politice. În primul tur au fost aleși 617 primari, în turul al doilea au fost aleși 273 de primari, iar urmare votării repetate din 19 noiembrie, alți 5 primari. Potrivit alegeri.md, urmare a turului I și II al alegerilor locale, PAS s-a ales în total cu 291 primari, PSRM – 144, candidați independenți aleși primari sunt 116, iar PSDE s-a ales cu 103 primari.

Precizăm în acest context că, în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a declarat că la scrutinul din noiembrie cetățenii trebuie să înțeleagă – dacă vor ca satele și orașele în care locuiesc să se transforme în bine e nevoie să aleagă primari europeni. Potrivit șefei statului, „pentru reprezentanți ai grupărilor criminale” bani europeni nu o să vină. Socialistul Igor Dodon s-a arătat indignat de precizările Maiei Sandu și a spus că „președintele comite o încălcare gravă a Constituției și șantajează cetățenii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Reconstituire militară” la Tiraspol: copii în uniforme sovietice și tehnică de război pe fundalul melodiei „Katiușa”

În ciuda apelurilor lansate de autoritățile de la Chișinău, la Tiraspol s-a desfășurat sâmbătă, 21 iunie, o reconstituire a „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”. Sute de persoane, inclusiv copii în uniforme sovietice, au participat la eveniment, unde au fost expuse piese de artilerie, tancuri și un lansator de rachete „Katiușa”, potrivit presei locale.

Participanții au cântat și dansat pe melodia „Katiușa”, cunoscută ca un simbol asociat cu armata sovietică.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a asistat la „reconstituire”. Solicitat de presa locală să comenteze poziția Chișinăului în raport cu evenimentul, Krasnoselski a declarat că „operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare”.

„Operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare, nu despre război. În urma ei, România a fost eliberată de ocupația fascistă, iar dictatorul Antonescu a fost executat de români în 1946, fiind condamnat ca criminal de război. Asta este o realitate istorică,” a spus liderul nerecunoscut de la Tiraspol.

Amintim că anterior, când Tiraspolul desfășura „repetițiile” pentru reconstituirea „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”, autoritățile de la Chișinău au condamnat aceste acțiuni, pe care le califică drept provocări menite să tensioneze situația și să submineze pacea din regiune.

Solicitat să comenteze situația, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a făcut apel la calm și liniște. El a îndemnat cetățenii de pe malul drept și malul stâng al Nistrului să nu se lase provocați.

„Așa cum guvernul acționează cu înțelepciune, ne dorim ca oamenii atât din stânga cât și din dreapta Nistrului să fie liniștiți, să nu se lase provocați de astfel de acțiuni. Este clar că o asemenea activitate își dorește să provoace tensiuni, o stare de conflict, să ațâțe spiritele și este clar că pentru cetățenii de pe malul drept astfel de activități sunt inacceptabile. (…) Oamenii de pe malul stâng ar fi bine să nu participe la astfel de activități, care nu urmăresc decât niște obiective de ordin politic, care nu sunt de origine națională, din țara noastră. Ele vin de peste hotare, cu instrucțiuni ce trebuie să se facă. Nu ne lăsăm provocați, acesta este mesajul nostru”, a declarat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: