Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, care se ascunde de justiție în Marea Britanie, a publicat pe 15 martie un document din care rezultă că Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale, existând bănuiala rezonabilă că persoane cu demnitate publică din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) ar fi pretins mită de aproape 1 mln de euro. Este vorba despre licitația publică privind modernizarea centralei CET de la Termoelectrica. Pe 16 martie, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru NM autenticitatea documentului. NM a solicitat un comentariu și de la Andrei Spînu, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care susține că nu știe nimic despre existența unui astfel de dosar.
Documentul făcut public de către PA reprezintă ordonanța semnată de către procurorul Victor Furtuna.
„În cadrul examinării procesului penal, au fost administrate probe din care reiese bănuiala rezonabilă că persoane cu demnitate publică din cadrul MIDR, acționând de comun acord cu alte persoane, urmărind scopul de săvârșirii coruperii pasive, știind cu certitudine că la data de 28 septembrie 2021, consorțiul dintre SRL ,,Horus” (Republica Moldova) și JSC ,,Power Machines” (Federația Rusă) a câștigat licitația publică privind modernizarea generării la centrala electrică cu termoficare (CET) Sursa-1 din Chișinău, care include construcția Unității 2 și reparația capitală a Unității 3 la prețul de 13.270.000,37 euro, afându-se în mun. Chișinău, în perioada 28 septembrie 2021 până la 8 aprilie 2022, pentru a nu fi declarate nule rezultatele licitației publice și să fie semnat contractul de executare a lucrărilor, prin intermediul mijlocitorilor, au pretins de la factorii de decizie ai SRL Horus bunuri ce nu li se cuvin, sub formă de 7% din suma contractului ce reprezenta 928 900,0259 euro”.
Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au confirmat autenticitatea documentului, însă au precizat că în prezent nicio persoană nu are statut de bănuit.
„Confirmăm autenticitatea actului procedural publicat în sursele mass-media. Procuratura Anticorupție, în cadrul unui proces-penal, investighează divulgarea datelor urmăririi penale. În prezent, urmărirea penală în cauza penală nr. 2022960133 este în desfășurare, fiind începută in rem. La această etapă a urmăririi penale, nu sunt persoane care ar avea statut de bănuit sau învinuit”, se arată în răspunsul oferit redacției NM.
NM a solicitat un comentariu și de la fostul vicepremier, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.
„Cred că e corect să întrebați organele de drept. Eu nu cunosc și nu am fost informat despre existența acestuia”, a răspuns actualul secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.
Scandalul avariei de la Termoelectrica
Potrivit anticorupție.md, oameni legii au pornit două dosare penale privind desfăşurarea licitaţiilor câștigate de compania Horus SRL, partenera unei firme ruseşti aflată sub sancţiuni internaţionale, pentru reparaţia turbinei de la Termoelectrica, avariată la scurt timp după finalizarea lucrărilor de reparaţie,
Primul dosar a fost pornit încă în luna iulie de către Procuratura Anticorupţie. Informaţia apare pe portalul Moldova Leaks, unde a fost publicată corespondenţa mai multor funcţionari după spargerea conturilor, într-un răspuns expediat prin poşta electronică de către fostul şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Ion Munteanu, desemnat ulterior să asigure interimatul funcţiei de procuror general.
Precizăm că întreprinderea respectivă a participat la licitaţia anunţată de Termoelectrica pentru reparaţia turbinei, dar oferta sa, mai ieftină cu aproape un milion de lei decât cea a firmei concurente Horus SRL, a fost respinsă.
Turboenergy Power. SRL a contestat rezultatul licitaţiei, însă contestaţia i-a fost respinsă.
Surse din Procuratura Amticorupţie au confirmat pentru portalul Anticorupţie.md că la etapa actuală urmărirea penală este în plină desfășurare, în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).
Surse din cadrul CNA au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că cel de al doilea dosar a fost pornit pentru neregulile depistate la licitaţia repetată, după care au fost efectuate şi lucrările de reparaţie.
Guvernul a anulat pe 22 iunie licitația câștigată de Horus SRL, partenera companiei „Silovîe Mașinî” din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale, peste câteva ore tot Horus a fost desemnată repetat câştigătoare, urmare a „negocierilor directe”.
Andrei Spînu: Au existat tentativă de corupere
În cadrul unui interviu pentru NM, pe când Andrei Spînu era ministru, acesta a declarat că au existat tentative de a fi corupt, de către persoane interesate de a beneficia de un contract pentru reparația turbinei de la Termoelectrica.
„Prin intermediul unor persoane terțe, au încercat pe mine personal să mă corupă în legătură cu acest contract. Băieții-șmecheri prin diferite căi, au încercat să găsească soluții. Nu am permis ca acest lucru să se întâmple și cred că corupția este una dintre problemele de bază ale societății noastre”, a declarat Spînu pe 14 aprilie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!