Zece procurori și-au dat demisia în contextul procesului de vetting. Anunțul a fost făcut, pe 14 iunie, de Procuratura Anticorupție. Instituția a declarat că este îngrijorată de cererile de demisie și că „această situație creează un risc major pentru activitatea instituției”. Procuratura a mai spus că a decis să demisioneze, inclusiv, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală, responsabil de investigarea cauzei penale „Frauda bancară”
Procuratura Generală a anunțat, pe 13 iunie, că în legătură cu notificarea despre inițierea procesului de evaluare externă a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, instituția a înregistrat cereri de demisie din partea a 9 procurori.
Ulterior, în seara zilei, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4 că „în lista acestor 9 persoane sunt două persoane care azi nu activează în Procuratura Anticorupție”: „Din echipa cu care lucrez acum, au demisionat 7 procurori. Dintre care, 4 sunt procurori de la Oficiul Nord. Ca urmare a schimbării legislative, de competență a Procuraturii Anticorupție, Oficiul Nord și Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate în cel mai scurt timp. Am oferit opțiunea procurorilor de la Bălți și de la Cahul să vină la Chișinău să continue mai departe, ca parte din echipă dar înțeleg că din punct de vedere al vieții personale nu-i așa de ușor să-ți schimbi viața. Deci, patru procurori de la Bălți și-au demisia acum, înainte de procedura de vetting. De la aparatul central, de la procurorii care lucrează la Chișinău – noi suntem 38 de procurori, deci din 38 au demisionat trei”.
Dragalin a mai declarat că „sunt doi procurori din secția judiciară care au plecat și un procuror – care era unul din principalii procurori responsabili pe „frauda bancară””: „El a contribuit foarte mult la faptul ca să identificăm și să înghețăm peste 80 de milioane de euro în dosarul „frauda bancară”, chiar e o pierdere foarte mare. (…) Persoana nu se simte sigură că va avea o evaluare obiectivă”.
Pe 14 iunie, Procuratura Anticorupție a informat deja despre demisia a 10 procurori în contextul procesului de vetting.
„Procuratura Anticorupție informează cu îngrijorare publicul despre cererile de demisie depuse de 10 procurori în legătură cu procesul de vetting. Această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
Instituția a adăugat că „4 din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare”.
„De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău. Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea. Mai mult decât atât, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic „Frauda bancară” a decis să demisioneze, lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate. De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale. Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie”, au declarat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
Instituția a spus că, în total, rămân 38 procurori anticorupție „care vor activa în continuare cu dedicație și profesionalism, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!