parlament.md

Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar putea fuziona într-o structură unică. Veronica Mihailov propune o nouă strategie

Ministerul Justiției analizează posibilitatea fuzionării Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) într-o singură instituție, cu două direcții de competență: corupție politică și crimă organizată. Această reformă ar urma să asigure o mai bună coordonare a investigațiilor și o eficiență sporită în combaterea infracțiunilor care amenință statul de drept, a anunțat ministra Justiției, Veronica Mihailov, într-un briefing de presă, menționând că se lucrează la un asemenea proiect de lege, care urmează să fie înaintat către Parlament.

Într-o primă etapă, autoritățile ar urma să creeze o secție specializată în cadrul Procuraturii Generale, care va investiga cazurile de corupție politică și crimă organizată. Aceasta va fi întărită prin atragerea de procurori specializați, având ca obiectiv concentrarea eforturilor împotriva corupției la nivel înalt.

„Moldova se confruntă cu rețele infracționale din ce în ce mai complexe, care combină corupția, finanțarea ilegală, spălarea banilor și chiar aplicarea violenței. Aceste grupuri au fost implicate inclusiv în recentele alegeri, iar lipsa unei abordări unitare le-a permis să exploateze slăbiciunile sistemului. Este necesar un răspuns adaptat, care să protejeze statul de drept”, a declarat Veronica Mihailov.

Ministra a subliniat că abordarea fragmentată, în care mai multe instituții cercetează separat infracțiunile de corupție și crimă organizată, nu mai este eficientă și că investigațiile trebuie coordonate mai bine.

În cadrul briefingului, Mihailov a făcut referire la cazurile recente de corupție majoră. Printre acestea, se numără cei 40 de funcționari ai Agenției Servicii Publice (ASP) cercetați pentru primirea de bani din Rusia în schimbul influențării procesului electoral, dar și implicarea unor angajați ai Parlamentului și ai Poliției de Frontieră în acțiuni ce ar putea fi catalogate drept trădare de patrie.

„Astfel de fapte pot avea consecințe devastatoare pentru securitatea națională. Corupția este una dintre cele mai mari amenințări la adresa statului și trebuie combătută prin măsuri ferme și bine coordonate”, a afirmat ministra Justiției.

Veronica Mihailov a precizat că orice schimbare în structura Procuraturii trebuie să fie implementată astfel încât să nu afecteze dosarele în curs și să contribuie la creșterea eficienței luptei împotriva corupției și crimei organizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: