censor.net

UPDATE Primul suspect în dosarul crimelor de la Bucea susține că nu are nicio legătură cu armata rusă

Procurorii și poliția ucraineană au identificat primul suspect de uciderea civililor din orașul Bucea, situat în apropiere de Kiev. Este vorba despre comandantul unei subdiviziuni a Gărzii Naționale ruse, Serghei Koloței. Anunțul a fost făcut, pe 2 mai, de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

UPDATE (20:13) Serghei Koloței a discutat cu jurnaliștii proiectului „Mojem obiesniti” (Putem explica / Можем объяснить). Acesta neagă că ar avea legături cu Garda Națională a Rusiei. El susține că deține doar cetățenia Belarusului, nu și a Rusiei și că nu a fost în Ucraina în ultimul timp.

Știrea inițială

„Procurorii din Bucea și polițiștii au stabilit că anume acest militar a ucis, pe 18 martie, patru bărbați neînarmați din Bucea”, a scris Venediktova.

De asemenea, autoritățile ucrainene au stabilit că, pe 29 martie, Koloței a torturat un bărbat, obligându-l să „recunoască” anumite acțiuni îndreptate împotriva armatei ruse. Civilul a fost dus într-un subsol, unde militarul l-a lovit cu mâinile, arma automată și cuțitul. Mai mult, acesta a tras mai multe gloanțe în jurul bărbatului, pentru a-l speria.

Venediktova mai susține că militarul a utilizat încă o formă perversă de tortură, obligând victima să miroase un cadavru. Procurorul general al Ucrainei a îndemnat persoanele care îl recunosc pe Serghei Koloței și dețin probe cu privire la implicarea acestuia în alte infracțiuni, să le semnaleze pe site-ul warcrimes.gov.ua sau să apeleze Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit censor.net, Koloței are 35 de ani și este originar din Belarus. Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-un oficiu poștal din Belarus, de unde ar fi trimis în Rusia lucruri furate în Ucraina.

***

În localitatea Bucea, aflată în nord-vestul Kievului, armata rusă este acuzată a ucis peste 300 de civili. Unii dintre civilii morți prezintă semne de gloanțe la ceafă, semn că soldații ruși i-au executat, ca mai apoi să se descotorosească de trupurile lor în gropi comune.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

10.000 de soldați ruși în Transnistria? Sandu confirmă scenariul: „Cifra este periculoasă”

Dislocarea trupelor ruse în regiunea transnistreană reprezintă un pericol real, avertizează președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, acest scenariu ar putea deveni posibil în cazul în care, la Chișinău, va fi instalat un Parlament docil intereselor Kremlinului.

Maia Sandu a confirmat estimarea făcută anterior de premierul Dorin Recean, potrivit căreia Rusia ar putea trimite aproximativ 10.000 de militari în stânga Nistrului, pentru a-și consolida prezența militară în regiune.

„Este un pericol real, în situația în care puterea de la Chișinău va fi controlată de Rusia. Sunt informații pe care le avem noi, dar cifra este peirculoasă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

Șefa statului avertizează că obiectivul Moscovei este acapararea puterii în Republica Moldova printr-o guvernare docilă, pro-rusă. Miza, spune Sandu, sunt alegerile parlamentare din toamnă.

„Riscurile sunt mari pentru țară, nu exagerez. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar suntem cu toții oameni înțelepți și ar trebui să analizam lucrurile și să ne îngrijim să nu pierdem ceea ce avem”, a mai declarat Maia Sandu.

Întrebată ce va face dacă în septembrie va fi ales un Parlament „ostil”, președinta a declarat că își va exercita mandatul în limitele atribuțiilor constituționale, pentru a proteja cetățenii: „Dar știm care sunt competențele președintelui și care sunt ale Parlamentului, respectiv puterile mele sunt limitate”, a conchis Maia Sandu.

***

Amintim că, recent, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Federația Rusă vrea să desfășoare 10 000 de soldați în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale și se află la granița cu Ucraina. Pe 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că evaluările au fost făcute de instituțiile statului.

În reacție, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a calificat declarațiile premierului drept „fantezii electorale” și a sugerat că șeful Guvernului de la Chișinău ar trebui să prezinte dovezi care să îi susțină afirmațiile.

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de soldați care poartă însemnele Federației Ruse. Majoritatea sunt însă localnici înrolați sub comanda administrației nerecunoscute, instaurată în urma conflictului înghețat de acum 33 de ani. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea contigentului militar rus – solicitare ignorată de Moscova de fiecare dată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: