censor.net

UPDATE Primul suspect în dosarul crimelor de la Bucea susține că nu are nicio legătură cu armata rusă

Procurorii și poliția ucraineană au identificat primul suspect de uciderea civililor din orașul Bucea, situat în apropiere de Kiev. Este vorba despre comandantul unei subdiviziuni a Gărzii Naționale ruse, Serghei Koloței. Anunțul a fost făcut, pe 2 mai, de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

UPDATE (20:13) Serghei Koloței a discutat cu jurnaliștii proiectului „Mojem obiesniti” (Putem explica / Можем объяснить). Acesta neagă că ar avea legături cu Garda Națională a Rusiei. El susține că deține doar cetățenia Belarusului, nu și a Rusiei și că nu a fost în Ucraina în ultimul timp.

Știrea inițială

„Procurorii din Bucea și polițiștii au stabilit că anume acest militar a ucis, pe 18 martie, patru bărbați neînarmați din Bucea”, a scris Venediktova.

De asemenea, autoritățile ucrainene au stabilit că, pe 29 martie, Koloței a torturat un bărbat, obligându-l să „recunoască” anumite acțiuni îndreptate împotriva armatei ruse. Civilul a fost dus într-un subsol, unde militarul l-a lovit cu mâinile, arma automată și cuțitul. Mai mult, acesta a tras mai multe gloanțe în jurul bărbatului, pentru a-l speria.

Venediktova mai susține că militarul a utilizat încă o formă perversă de tortură, obligând victima să miroase un cadavru. Procurorul general al Ucrainei a îndemnat persoanele care îl recunosc pe Serghei Koloței și dețin probe cu privire la implicarea acestuia în alte infracțiuni, să le semnaleze pe site-ul warcrimes.gov.ua sau să apeleze Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit censor.net, Koloței are 35 de ani și este originar din Belarus. Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-un oficiu poștal din Belarus, de unde ar fi trimis în Rusia lucruri furate în Ucraina.

***

În localitatea Bucea, aflată în nord-vestul Kievului, armata rusă este acuzată a ucis peste 300 de civili. Unii dintre civilii morți prezintă semne de gloanțe la ceafă, semn că soldații ruși i-au executat, ca mai apoi să se descotorosească de trupurile lor în gropi comune.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: