Российская газета

Producția agricolă din Moldova s-a redus cu aproape 30% în 2020, față de anul precedent

Producția agricolă din Republica Moldova s-a redus cu 27,1% în anul 2020 în comparație cu cel precedent. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică, pe 29 ianuarie. Potrivit studiului, cel mai mult a avut de suferit sectorul producției agricole vegetale, care s-a diminuat cu peste 1/3. Informația este prezentată fară datele raioanelor din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.

Scăderi considerabile a volumului fizic al producției agricole în anul 2020 faţă de anul 2019 au fost înregistrate la următoarele culturi: porumb pentru boabe – cu 63,4% (care a generat micşorarea producţiei globale agricole cu 8,6%), floarea-soarelui – cu 39,9% (-4,7%), grâu – cu 50,5% (-4,3%), fructe, nuci şi pomuşoare – cu 21,2% (-2,0%), struguri – cu 27,6% (-1,8%), legume – cu 22,2% (-1,7).

În anul 2020 ponderea producţiei vegetale în total producţia agricolă a constituit 64% (în anul 2019 – 73%), producţiei animaliere revenind 36% (în anul 2019 – 27%).

Producția (creşterea) vitelor şi păsărilor (în masă vie) în anul 2020 față de anul precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 0,8%, datorită micșorării volumului producţiei animale cu 10,7% în gospodăriile populației. În același timp, în întreprinderile agricole creşterea vitelor şi păsărilor  s-a majorat cu 10,9%.

Producţia de lapte și de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut, respectiv, cu 12,4% și cu 6,6% în rezultatul micşorării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației.

La 1 ianuarie 2021 faţă de data respectivă a anului trecut a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci în întreprinderile agricole care a crescut cu 13,1%.

***

Amintim că zeci de agricultori au început să protesteze încă din vara anului 2020. Ei au cerut suport financiar din partea guvernului, pentru a compensa pierderile înregistrate și a-și putea continua activitatea. Manifestațiile s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului. Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii legislativului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, iar ulterior a împărțit amenzi.

Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei au cerut compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: