Comisia Europeană a propus, pe 2 martie, activarea Directivei privind protecția temporară pentru a oferi asistență rapidă și eficientă persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina. Acest lucru înseamnă mai multe facilitați pentru refugiații ucraineni, anunță europarlamentarul român Siegfried Mureșan, pe 2 martie.
Potrivit acestuia, persoanele care se vor refugia în UE vor fi asigurați de protecție și drepturi imediate – drepturi de ședere, acces la piața muncii, acces la locuință, asistență socială, asistență medicală sau de altă natură și mijloace de subzistență. Pentru copiii și adolescenții neînsoțiți, protecția temporară conferă dreptul la tutelă legală și acces la educație.
De asemenea, spune Mureșan, va fi creat un statut de protecție cu formalități reduse pentru cererile de azil și o „platformă de de solidaritate” în care statele membre pot face schimb de informații despre capacitatea de primire a refugiaților.
Cetățenii ucraineni vor avea sprijin suplimentar din partea agențiilor UE cum ar fi Frontex, Agenția Uniunii Europene pentru Azil și Europol pentru statele membre care au nevoie de asistență pentru gestionarea refugiaților.
„Este pentru prima dată când Comisia Europeană activează acest instrument. Este dovada clară că de la nivel european folosim absolut toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ajuta oamenii din Ucraina, chiar și instrumente care nu s-au folosit niciodată până acum.
De îndată ce Consiliul adoptă propunerea de protecție temporară, acesta se va aplica imediat și va dura 1 an. Perioada de aplicare a Directivei se va prelungi automat cu câte șase luni, pentru anul următor”, a declarat Siegfried Mureșan.
Potrivit eurodeputatului, peste 650.000 de oameni au fugit din cauza războiului din Ucraina în statele membre UE vecine în ultimele zile.