Protest pe ploaie la Curtea Constituțională. Echipa lui Șor insistă asupra unei decizii de urgență asupra interdicției de a candida la alegeri
Full Article 5 minutes read

Protest pe ploaie la Curtea Constituțională. Echipa lui Șor insistă asupra unei decizii de urgență asupra interdicției de a candida la alegeri

Echipa oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, îi cere repetat Curții Constituționale a Moldovei (CCM) să examineze de urgență sesizările depuse privind interdicția de a candida la alegeri în Moldova. Deputata Marina Tauber, care a fost privată de acest drept urmare a ultimelor modificări propuse și aprobate de deputații partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la Codul electoral, susține că CCM trebuie să ia o decizie în mod urgent. În caz contrar, spune ea, simpatizanții lui Șor vor picheta sediul Înaltei Curți zilnic, până când magistrații nu vor lua o decizie în fond.

Simpatizanții ex-Partidului „ȘOR” – declarat în afara legii printr-o decizie recent a CCM – au ieșit în stradă miercuri, 1 noiembrie. Manifestanții au cerut Înaltei Curți să examineze de urgență sesizările depuse de echipa lui Șor prin care a fost solicitată declararea ultimilor modificări aprobate de Parlament la Codul electoral drept neconstituționale. Deputata Marina Tauber, care a fost privată de dreptul de a mai candida la alegeri în următorii cinci ani, urmare a acestor modificări, susține că magistrații CCM trebuie să examineze sesizările cel târziu mâine, 2 noiembrie, în condițiile în care Moldova va organiza un scrutin electoral în câteva zile – pe 5 noiembrie.

„Săptămâna trecută am depus încă o sesizare. Au fost depuse mai multe sesizări ca CCM să se expună asupra legii noi votate de PAS. De câteva ori i-am întrebat de ce nu examinează sesizarea noastră. Având în vedere că nu primim nici un răspuns direct, am fost nevoiți să ieșim în stradă, la solicitarea mai multor persoane de la Bălți, Chișinău, Orhei și mai multe localități unde am putea să participăm la alegeri. (…) După alegeri este alt proces. Trebuie să știm dacă putem să participăm la alegeri astăzi, nu mâine”, a declarat Marina Tauber.

Parlamentara a anunțat că va depune o nouă sesizare la CCM, după protest, prin care va solicita, din nou, de urgență, examinarea noii legi în fond sau suspendarea noilor prevederi introduse.

„Altă soluție nu este. Persoana care trebuie să decidă aceste lucru este Nicolae Roșca, președintele CCM, care primește bani nebuni de la stat să lucreze. (…) Dacă CCM nu este sluga Maiei Sandu, trebuie să examineze urgent această sesizare, altfel vom fi nevoiți să venim aici în fiecare zi sau să stăm până când judecătorii CCM nu vor începe să lucreze” – a conchis Tauber.

NM a contactat telefonic serviciul de presă al Curții Constituționale, pentru un comentariu. Nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre repetate.

***

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat pe 4 octombrie că Parlamentul va opera noi modificări la Codul electoral, care să pună în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. Inițiativa a venit după ce, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.(e) din Codul electoral – propus și votat anterior de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri.

Acum, Codul electoral a fost completat cu prevederi în baza cărora unele persoane nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Modificarea îi vizează pe cei care sunt „bănuiți, învinuiți sau inculpați de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”.

Proiectul de lege a fost votat în prima și în a doua lectură în aceeași zi în care a fost propus – pe 4 octombrie. „Pentru” și-au dat votul 58 de deputați PAS. Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații din fostul partid „ȘOR”, a boicotat ședința.

În aceeași zi, pe 4 octombrie, președinta Sandu a promulgat modificările la Codul Electoral, propuse și votate de PAS.

Pe 16 octombrie, un grup de deputați ai fostului Partid Șor au depus la Înalta Curte o sesizare prin care au cerut magistraților să verifice dacă modificările adoptate la Codul Electoral pe 4 octombrie se încadrează în albia constituționalității, scrie Radio Moldova. Potrivit sursei, trei zile mai târziu, Curtea a decis să sisteze examinarea cererii pentru că o eventuală declarare a neconstituționalității acestei Legi nu va avea niciun efect. Curtea a constatat că toate procedurile de desemnare și de înregistrare a candidaților au expirat. Prin urmare, concurenții electorali nu vor putea fi restabiliți în exercițiul dreptului de a candida la alegeri. Echipa lui Șor nu s-a dat, însă, bătută, și a sesizat CCM din nou – pe 25 octombrie, curent. Detalii – AICI.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: