Marina Tauber/Telegram

Protest pe ploaie la Curtea Constituțională. Echipa lui Șor insistă asupra unei decizii de urgență asupra interdicției de a candida la alegeri

Echipa oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, îi cere repetat Curții Constituționale a Moldovei (CCM) să examineze de urgență sesizările depuse privind interdicția de a candida la alegeri în Moldova. Deputata Marina Tauber, care a fost privată de acest drept urmare a ultimelor modificări propuse și aprobate de deputații partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) la Codul electoral, susține că CCM trebuie să ia o decizie în mod urgent. În caz contrar, spune ea, simpatizanții lui Șor vor picheta sediul Înaltei Curți zilnic, până când magistrații nu vor lua o decizie în fond.

Simpatizanții ex-Partidului „ȘOR” – declarat în afara legii printr-o decizie recent a CCM – au ieșit în stradă miercuri, 1 noiembrie. Manifestanții au cerut Înaltei Curți să examineze de urgență sesizările depuse de echipa lui Șor prin care a fost solicitată declararea ultimilor modificări aprobate de Parlament la Codul electoral drept neconstituționale. Deputata Marina Tauber, care a fost privată de dreptul de a mai candida la alegeri în următorii cinci ani, urmare a acestor modificări, susține că magistrații CCM trebuie să examineze sesizările cel târziu mâine, 2 noiembrie, în condițiile în care Moldova va organiza un scrutin electoral în câteva zile – pe 5 noiembrie.

„Săptămâna trecută am depus încă o sesizare. Au fost depuse mai multe sesizări ca CCM să se expună asupra legii noi votate de PAS. De câteva ori i-am întrebat de ce nu examinează sesizarea noastră. Având în vedere că nu primim nici un răspuns direct, am fost nevoiți să ieșim în stradă, la solicitarea mai multor persoane de la Bălți, Chișinău, Orhei și mai multe localități unde am putea să participăm la alegeri. (…) După alegeri este alt proces. Trebuie să știm dacă putem să participăm la alegeri astăzi, nu mâine”, a declarat Marina Tauber.

Parlamentara a anunțat că va depune o nouă sesizare la CCM, după protest, prin care va solicita, din nou, de urgență, examinarea noii legi în fond sau suspendarea noilor prevederi introduse.

„Altă soluție nu este. Persoana care trebuie să decidă aceste lucru este Nicolae Roșca, președintele CCM, care primește bani nebuni de la stat să lucreze. (…) Dacă CCM nu este sluga Maiei Sandu, trebuie să examineze urgent această sesizare, altfel vom fi nevoiți să venim aici în fiecare zi sau să stăm până când judecătorii CCM nu vor începe să lucreze” – a conchis Tauber.

NM a contactat telefonic serviciul de presă al Curții Constituționale, pentru un comentariu. Nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre repetate.

***

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat pe 4 octombrie că Parlamentul va opera noi modificări la Codul electoral, care să pună în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. Inițiativa a venit după ce, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.(e) din Codul electoral – propus și votat anterior de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri.

Acum, Codul electoral a fost completat cu prevederi în baza cărora unele persoane nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Modificarea îi vizează pe cei care sunt „bănuiți, învinuiți sau inculpați de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”.

Proiectul de lege a fost votat în prima și în a doua lectură în aceeași zi în care a fost propus – pe 4 octombrie. „Pentru” și-au dat votul 58 de deputați PAS. Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații din fostul partid „ȘOR”, a boicotat ședința.

În aceeași zi, pe 4 octombrie, președinta Sandu a promulgat modificările la Codul Electoral, propuse și votate de PAS.

Pe 16 octombrie, un grup de deputați ai fostului Partid Șor au depus la Înalta Curte o sesizare prin care au cerut magistraților să verifice dacă modificările adoptate la Codul Electoral pe 4 octombrie se încadrează în albia constituționalității, scrie Radio Moldova. Potrivit sursei, trei zile mai târziu, Curtea a decis să sisteze examinarea cererii pentru că o eventuală declarare a neconstituționalității acestei Legi nu va avea niciun efect. Curtea a constatat că toate procedurile de desemnare și de înregistrare a candidaților au expirat. Prin urmare, concurenții electorali nu vor putea fi restabiliți în exercițiul dreptului de a candida la alegeri. Echipa lui Șor nu s-a dat, însă, bătută, și a sesizat CCM din nou – pe 25 octombrie, curent. Detalii – AICI.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker.md/ Tudor Marde

NM Espresso: Deputată Șor își recuperează pașaportul diplomatic, mitinguri false înainte de summitul Moldova-UE, Moldova discută un videoclip rap

Invitații false la miting

Partidul de guvernământ PAS a anunțat că unii cetățeni ai Moldovei au primit apeluri telefonice automate cu propunerea de a participa contra cost la un miting de susținere a summitului Moldova—UE în fața sediului partidului. PAS a declarat că nu are nicio legătură cu aceste apeluri și a presupus că în spatele lor s-ar afla reprezentanți ai fostului Partid «Șor».

Reamintim că summitul Moldova—UE va avea loc pe 4 iulie.


Fermierii amenință cu proteste reale

Asociația «Forța Fermierilor» este din nou nemulțumită: agricultorii au cerut guvernului să renunțe la planul de a lichida Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. Organizația a publicat o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Președinției și Guvernului Republicii Moldova, în care acuză executivul de intenția deliberată de a distruge sectorul agricol. Și au amenințat cu proteste.


Procurorii pleacă singuri

Comisia de vetting a început evaluarea activității procurorilor: li s-a cerut să prezinte declarații de avere pentru ultimii cinci ani, lista rudelor angajate în sistemul judecătoresc, în procuratură sau în alte structuri de stat, precum și un formular privind etica profesională.

După primirea acestei solicitări, 15 procurori din PCCOCS și doi din Procuratura Generală și-au depus cererile de demisie. Ceilalți 73 de procurori au fost mai curajoși și au prezentat toate documentele necesare în termenul stabilit.


Deputată Șor își recuperează pașaportul diplomatic

Deputata Reghina Apostolova a câștigat neașteptat un proces împotriva Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ea a considerat ilegală decizia prin care i s-a retras pașaportul diplomatic. Acum, instituția va fi obligată să i-l restituie. Totuși, această decizie poate fi contestată în Curtea de Apel.

Reamintim că Apostolova este în continuare deputată până la finalul mandatului actualului Parlament. Ea a fost aleasă pe listele Partidului «Șor», între timp lichidat. În prezent, figurează ca deputat independent.


Vlah forțează accesul spre Recean

Între timp, partidul «Inima Moldovei», condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a organizat pe 2 iulie un protest în fața clădirii Guvernului. Participanții la manifestație au criticat activitatea cabinetului condus de premierul Dorin Recean.

Aceștia au încercat chiar să intre în clădire, scandând «Recean, ieși afară» și «Deschideți ușa», dar au fost opriți de pază. Irina Vlah, care a condus protestul, a acuzat guvernul pentru scumpirea alimentelor și pentru favorizează importurilor în detrimentul producătorilor locali.


Nu toți îi așteaptă cu bucurie pe rapperii ruși

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a atins scopul: rapperii ruși Basta și Macan au ajuns la Chișinău pentru a susține un concert. Autoritățile nu le-au interzis intrarea în țară. Organizația civică «Stop Russian Aggression», care ceruse să le fie interzisă intrarea în Moldova, a numit această zi «o rușine pentru Moldova».

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a reacționat pragmatic la acuzații: este vorba de «libertatea activității economice».

Scurt pe doi despre rap, de această dată moldovenesc: pe rețelele sociale continuă să se discute videoclipul Irinei Vlah, lidera Partidului «Inima Moldovei», în care, în stil rap, cheamă PAS să plece de la guvernare. Videoclipul a devenit cu adevărat viral.


Se va deschide oare podul?

La Chișinău a fost redeschis parțial podul de pe strada Mihai Viteazul: reparația capitală durează de trei ani, iar traficul a fost reluat doar pe patru din cele șase benzi. NewsMaker explică cât va costa podul mult așteptat, cum primăria capitalei a tot amânat termenele și dacă șoferii au sau nu motive să se bucure.


Pe scurt


Agenda zilei, 3 iulie:

  • 9:00 — continuă la Judecătoria sectorului Buiucani procesul în dosarul bașcanei Găgăuziei, Eugenia Guțul: instanța e tot mai aproape de pronunțarea sentinței;
  • 10:00 — Consiliul Municipal Chișinău se reunește în ședință extraordinară: pe ordinea de zi — bugetul municipal pentru 2025, încă neaprobat;
  • 11:00 — IMAS prezintă rezultatele sondajului «Barometrul socio-politic — iulie 2025»;
  • 11:00 — Parlamentul se reunește în ședință ordinară;
  • 13:00 — Guvernul lansează noul produs financiar «Casa Verde».
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: