parlament.md

VIDEO PSRM a anunțat că îl exclude pe Vartanean din fracțiunea parlamentară. Alaiba: felicitări domnule Ceban pentru achiziție

În cadrul ședinței din 15 decembrie a Parlamentului, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a anunțat despre excluderea lui Gaik Vartanean din fracțiune, urmare a anunțului recent al deputatului. La rândul său, Vartanean a precizat că va activa în calitate de deputat independent. „Onorabil era să depună mandatul”, a reacționat președintele Parlamentului Igor Grosu. 

Socialistul Vasile Bolea a anunțat că fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a întrunit într-o ședință. „S-a luat decizia privind excluderea deputatului Gaik Varteanean din fracțiune ca urmare a anunțului dânsului”, a spus Bolea

La rândul său, Gaik Vartanean a spus că a depus cererea de a ieși din fracțiune.

„Astăzi declar că voi activa în Parlament ca deputat independent. Vreau să mulțumesc colegilor deputați din Bloc pentru susținerea demersului meu. (…) Declar că voi fi dispus să susțin oricare proiect de lege în beneficiul țării care vine atât de la opoziție, cât și de la majoritatea parlamentară”, a comunicat deputatul.

Dumitru Alaiba, cu precizarea că astăzi participă în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a reacționat urmare a declarațiilor făcute de Bolea și Vartanean.

„Sincer, cu toată inima credeam că acest Parlament va fi fără transfugi, fără deputați care vin pe o listă și după asta sar în altă barcă. Din păcate, nu a fost să fie. Avem o rândunică, nu știu prima, a doua sau câte acolo se mai pregătesc”, a comunicat Alaiba.

„Domnul Vartanean, eu cred că explicația dumneavoastră este insuficientă. Eu cred că societatea trebuie să știe motivul pentru care ați decis această mișcare destul de bizară, cu care ne-am obișnuit din Parlamentele trecute. Nu a fost să fie să avem un Parlament fără transfugi. Sunteți primul transfug, felicitări cu asta și felicitări domnului Ceban cu această achiziție”, a adăugat Alaiba.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat: „Am întrebat cum îl prezint, să nu obijduiesc instituția care-i schimbă dintr-o instituție în alta, dintr-un partid în altul. Dar noi ne dăm foarte bine seama care-i instituția ceea. Onorabil era să depună mandatul și să vină altcineva, dar mă rog asta e voia boierului, faceți ce vreți”, a conchis Grosu.

Amintim că pe 14 decembrie, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că Gaik Vartanean părăsește formațiunea socialistă și se alătura Mișcării Alternative Naționele (MAN), în frunte cu primarul Ion Ceban. Totodată, socialiștii au declarat că mizează pe bunul simț al lui Gaik Vartanean, care trebuie să-și depună mandatul de deputat și să respecte voința alegătorilor, întrucât acest mandat aparține PSRM.

***

Amintim că politologul Gaik Vartanean a ocupat fotoliul de deputat, după ce Alla Dolință a renunțat la mandatul de deputat, dar și la calitatea sa de membră a Partidului Socialiștilor din Moldova.

Gaik Vartanean ocupă numărul 36 în lista de candidați ai BCS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Potrivit Rise, Vartanean s-a născut în Armenia, a studiat politologia la Universitatea de Stat din Moldova, după care a emigrat în SUA, unde a locuit aproape șase ani. În 2006 a revenit în Republica Moldova, lucrând o perioadă în sectorul privat. În 2013 este propulsat în Parlament, în funcția de asistent de deputat, iar în 2015 este ales membru al Consiliului Municipal Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Gaik Vartanean a fost candidatul socialiștilor pe Circumscripția nr. 51 – SUA, Canada, dar a pierdut în fața candidatului Blocului electoral ACUM, Dumitru Alaiba. Se alege, totuși, cu un fotoliu în Legislativul de la Chișinău, pe listă de partid.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse, Gaik Vartanean declară că a obținut, în 2021, din activitatea sa din cadrul Secretariatului Parlamentului venituri sub formă de salariu în valoare de peste 150 mii lei și indemnizație neimpozitabilă în valoare de aproximativ 47 mii lei.

De menționat că, în prezent, în Parlamentul Republicii Moldova sunt vacante patru fotolii parlamentare. Este vorba de cel al Elenei Bodnarenco, care a decedat pe 4 iulie și a cărei fotoliu ar urma să fie ocupat de fostul secretar al Parlamentului Adrian Albu. Alte două mandate în Parlament rămân vacante după plecarea deputatului PAS Dorel Iurcu în funcția de primar al comunei Horodiște, raionul Rezina, precum și după învestirea de azi a deputatului Vladimir Bolea în funcția de ministru al Agriculturii. Cel din urmă fotoliu rămâne liber după ce deputata BCS, Alla Dolință, și-a anunțat demisia din funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: