PSRM acuză guvernarea de „hărțuire a angajaților din domeniul Educației” și va contesta în instanța de judecată decizia CNESP
Full Article 2 minutes read

PSRM acuză guvernarea de „hărțuire a angajaților din domeniul Educației” și va contesta în instanța de judecată decizia CNESP

Partidul Socialiștilor (PSRM) a anunțat pe 1 septembrie că va сontesta în instanța de judecată decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) și cere anularea obligării angajaților din Educație să suporte cheltuielile pentru testele anti-COVID-19. 

Potrivit socialiștilor, acțiunea este discriminatorie: „Actuala guvernare a lansat un șir de acțiuni de hărțuire a angajaților din domeniul Educației, inclusiv a pedagogilor și profesorilor. Conducerea țării îi forțează pe acești oameni să se vaccineze ori să plătească teste anti-COVID-19 din propriul salariu, care și așa deseori nu ajunge nici pentru strictul necesar pe fundalul unor scumpiri la majoritatea produselor”.

De asemenea, PSRM s-a referit la declarația prim-ministrului Natalia Gavrilița din 31 august, pentru care aceasta și-a cerut scuze ulterior.

„Gavrilița a declarat că cei care refuză vaccinarea „să-și caute altă ocupație”. O astfel de atitudine sfidătoare și arogantă la adresa corpului didactic din partea conducerii statului poate provoca o criză în educație, când mulți dascăli vor pleca din sistem. Asta în condițiile în care școlile și așa se confruntă cu un deficit mare de profesori și pedagogi, iar grădinițele n-au suficiente educatoare”, au criticat socialiștii.

***

Decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. Subiectul a fost discutat ulterior în cadrul unei platforme la care au participat reprezentanții sindicatelor, ministrul Educației, șefa Comisiei parlamentare pentru educație, dar și un epidemiolog.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: