Andrei Mardari / NewsMaker

PSRM, replică pentru MAE-ul de la București: „Utilizarea denumirii Chișinăului în scopuri de propagandă este inadmisibilă”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a publicat o declarație drept replică la comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României. Se întîmplă după ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC), a refuzat să prelungească dreptul de utilizare a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului de radio „Radio Chișinău”, parte componentă a Radio România.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău a votat împotriva prelungirii drepturilor de utilizare a toponimului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, care este parte componentă a postului Radio România.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat că „regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”, a CMC și speră că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației.

Pe 30 mai, reprezentanții PSRM au publicat o declarație, drept răspuns la reacția MAE-ului României.

„Toponimul „Chișinău” este proprietatea locuitorilor municipiului Chișinău – capitala Republicii Moldova independente și poate fi utilizat în mod eficient pentru a informa chișinăuienii despre proiectele urbane de dezvoltare. Utilizarea denumirii Chișinăului în scopuri de propagandă de către un stat străin este inadmisibilă”, au conchis socialiștii.

Ministerul Afacerilor Externe al României, care „regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”, a Consiliului Municipal Chișinău. Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat, se mai spune în comunicatul citat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: