parlament.md

PSRM și Partidul „ȘOR” solicită convocarea Parlamentului în ședință extraordinară

Partidul Socialiștilor (PSRM) a publicat pe 12 ianuarie o declarație prin care solicită convocarea, de urgență, a ședinței Parlamentului. O solicitare în acest sens a fost lansată, în ajun, și de Partidul „ȘOR”.

PSRM a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că ar promova „o politică de genocid împotriva poporului propriu” din cauza majorărilor înregistrate în ultima perioadă.

„Acestea sunt “vremurile bune”  care le-au fost promise. Aceşti oameni nenorociţi merită din partea guvernului mai mult decât o compensație de doi bani şi mormăitul unui oarecare Spânu precum că trebuie să răbdăm. (…) Partidul Socialiştilor condamnă lipsa unei reacții clare şi a unui complex de măsuri clare din partea Guvernului şi a partidului de guvernământ vizavi de creşterea tarifelor la serviciile comunale de bază”, se arată în declarație.

Partidul Socialiştilor cere convocarea imediată a şedinţei extraordinare a Parlamentului, audierea raportului prim-ministrului şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susţinere a populaţiei. De asemenea, socialiștii susțin că Guvernul este obligat„să îngheţe creşterea tarifelor printr-o decizie fermă”, iar cabinetul de miniştri și preşedintele ţării, potrivit acestora, trebuie să iniţieze negocieri directe cu producătorii şi furnizorii de energie electrică pentru a obţine reducerea preţurilor.

Și Partidul „ȘOR” a solicitat convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, în contextul crizei energetice. Mai exact, reprezentanții formațiunii consideră că trebuie votat, în regim de urgență, proiectul de lege elaborat de aceștia, privind compensarea integrală a diferenței de tarif pentru consumul de gaze naturale. Totodată, „ȘOR” cere Guvernului să instituie o celulă de criză și să elaboreze, în regim de urgență, un plan de acțiuni de ieșire din criză.

Președintele Parlamentului Igor Grosu nu a comentat deocamdată solicitările celor două formațiuni parlamentare.

UPDATE (10:37) Contactați de NM, reprezentanții Direcției generale comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova au precizat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea ordinară de primăvară începe în luna februarie. În perioada dintre sesiunile ordinare, Parlamentul poate fi convocat în sesiune extraordinară sau specială la cererea Președintelui Republicii Moldova, a Președintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputați.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare sau speciale se depune în scris la Biroul Permanent. Până în prezent, nu au fost depuse astfel de cereri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: