Partidul Socialiștilor (PSRM) a publicat pe 12 ianuarie o declarație prin care solicită convocarea, de urgență, a ședinței Parlamentului. O solicitare în acest sens a fost lansată, în ajun, și de Partidul „ȘOR”.
PSRM a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că ar promova „o politică de genocid împotriva poporului propriu” din cauza majorărilor înregistrate în ultima perioadă.
„Acestea sunt “vremurile bune” care le-au fost promise. Aceşti oameni nenorociţi merită din partea guvernului mai mult decât o compensație de doi bani şi mormăitul unui oarecare Spânu precum că trebuie să răbdăm. (…) Partidul Socialiştilor condamnă lipsa unei reacții clare şi a unui complex de măsuri clare din partea Guvernului şi a partidului de guvernământ vizavi de creşterea tarifelor la serviciile comunale de bază”, se arată în declarație.
Partidul Socialiştilor cere convocarea imediată a şedinţei extraordinare a Parlamentului, audierea raportului prim-ministrului şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susţinere a populaţiei. De asemenea, socialiștii susțin că Guvernul este obligat„să îngheţe creşterea tarifelor printr-o decizie fermă”, iar cabinetul de miniştri și preşedintele ţării, potrivit acestora, trebuie să iniţieze negocieri directe cu producătorii şi furnizorii de energie electrică pentru a obţine reducerea preţurilor.
Și Partidul „ȘOR” a solicitat convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, în contextul crizei energetice. Mai exact, reprezentanții formațiunii consideră că trebuie votat, în regim de urgență, proiectul de lege elaborat de aceștia, privind compensarea integrală a diferenței de tarif pentru consumul de gaze naturale. Totodată, „ȘOR” cere Guvernului să instituie o celulă de criză și să elaboreze, în regim de urgență, un plan de acțiuni de ieșire din criză.
Președintele Parlamentului Igor Grosu nu a comentat deocamdată solicitările celor două formațiuni parlamentare.
UPDATE (10:37) Contactați de NM, reprezentanții Direcției generale comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova au precizat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea ordinară de primăvară începe în luna februarie. În perioada dintre sesiunile ordinare, Parlamentul poate fi convocat în sesiune extraordinară sau specială la cererea Președintelui Republicii Moldova, a Președintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputați.
Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare sau speciale se depune în scris la Biroul Permanent. Până în prezent, nu au fost depuse astfel de cereri.