Parlamentul R. Moldova

PSRM va boicota ședința Parlamentului și va merge să protesteze la Cahul

Partidul Socialiștilor va boicota ședința Parlamentului din 14 aprilie. Anunțul a fost făcut de către deputatul Vlad Batrîncea, care a invocat „acțiunile ilegale în raport cu președintele raionului Cahul” Marcel Cenușa, reținut acum 10 zile într-un dosar de corupție. Batrîncea a anunțat că deputații socialiști se vor deplasa la Cahul, unde urmează să fie examinată cererea avocaților lui Cenușa, privind eliberarea sa din arest la domiciliu. Socialiștii au anunțat proteste atât la Curtea de Apel Cahul, cât și la Consiliul raional din localitate.

Marcel Cenușa a fost reținut cu multiple abateri de la normele legale. Practic i-au fost desenate niște învinuiri, fără probatoriu. Am văzut și comportamentul procurorilor și că în ședința instanței de judecată Cahul nu au fost prezentate nici probe, nici argumente. Considerăm că dl Cenușa este astăzi deținut în arest la domiciliu absolut ilegal. Considerăm că este un atac și o tentativă de acaparare a raionului Cahul, a administrației raionale”, a argumentat Vlad Batrîncea.

Pe 14 aprilie urmează să se desfășoare ședința Curții de Apel Cahul, în cadrul căreia instanța va examina solicitarea avocaților lui Cenușa, privind eliberarea și restabilirea acestuia în funcția de președinte a raionului. Socialiștii vor organiza proteste în fața clădirii instituției, dar și la Consiliul raional din Cahul.

Din acest motiv nu vom fi prezenți la ședința Parlamentului. Tot mâine se convoacă cu abateri ședința Consiliului raional Cahul, cu scopul de a-l suspenda pe Cenușa și de a promova o persoană comodă în funcția de președinte interimar. Considerăm că este o intervenție în administrația publică locală, o încercare de a uzurpa Consiliul raional Cahul, iar votul cetățenilor este ignorat”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Pe 7 aprilie, Judecătoria Cahul a decis să-l plaseze în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, pe președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, învinuit în dosarele licitațiilor trucate. La fel, primarul satului Moscovei, raionul Cahul și administratorul unei companii fictive au primit control judiciar, pentru o lună, iar unul dintre specialiștii Direcției construcții a Consiliului raional, vizat în aceleași cauze, a fost eliberat de către instanță.

În total, nouă persoane din Cahul au fost reținute, în dimineața zilei de 4 aprilie, de către procurorii anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

Contactați de NM, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au respins vehement acuzațiile PSRM privind imixtiunea în procesul de justiție.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: