PSRM va contesta decizia de suspendare a hotărârilor parlamentului cu privire la CC
Full Article 2 minutes read

PSRM va contesta decizia de suspendare a hotărârilor parlamentului cu privire la CC

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va contesta decizia președintelui ad-interim al Curții Constituționale (CC), Liuba Șova, prin care au fost suspendate hotărârile parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu. Despre acest lucru a anunțat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

„Decizie nocturnă a unui judecător al Curții Constituționale învinuit de uzurpare a înaltei instituții de jurisdicție constituțională. O decizie luată unilateral de doamna Liuba Șova, care urmează testul confirmării de către Plenul Curții Constituționale”, a scris Bolea pe pagina sa de Facebook.

„Subliniez că doamna Domnica Manole nu poate participa la luarea acestei decizii pe motiv că hotărârile parlamentului o vizează în mod direct. La fel este de menționat că nu este vorba de o demitere, dar de retragerea actului administrativ individual de numire ce urmează a fi examinat în ordinea Contenciosului Administrativ. Lupta cu uzurpatorii Curții Constituționale continuă”, a mai scris Bolea.

Menționăm că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: