kremlin.ru

Putin a hotărât cine va reprezenta Rusia la negocierile din Istanbul cu Ucraina

La negocierile dintre Rusia și Ucraina din Turcia nu va participa președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În componența delegației ruse, aprobată de Putin, nu vor fi miniștri, ci adjuncții acestora. Delegația va fi condusă de consilierul lui Putin, Vladimir Medinskii.

Ministerul rus de Externe a anunțat, în seara zilei de 14 mai, că Vladimir Putin a semnat un ordin „Privind componența delegației Federației Ruse pentru negocierile cu Ucraina”.

Astfel, Putin a decis că Vladimir Medinskii, consilierul său și șeful Uniunii Scriitorilor din Rusia, va conduce delegația Federației Ruse la negocierile cu Ucraina din Istanbul. În 2022, Medinskii a fost negociator-șef la discuțiile dintre Moscova și Kiev. Acesta a fost ministru al culturii în Rusia între 2012 și 2020. Din delegație mai fac parte: adjunctul ministrului de Externe Mihail Galuzin, adjunctul ministrului Apărării Aleksandr Fomin și șeful Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Igor Kostiukov. Președintele Federației Ruse nu este menționat în ordin, ca parte a delegației.

Oficial, componența delegației Ucrainei nu a fost încă anunțată.

Potrivit Reuters, care citează surse, președintele SUA, Donald Trump, nu va participa la negocierile dintre Rusia și Ucraina în Turcia. El se află într-un turneu în țările din Orientul Mijlociu, care urmează să se încheie pe 15 mai în Emiratele Arabe Unite.

În Turcia, pe 15 mai, ar urma să aibă loc o întâlnire între Rusia și Ucraina. Se așteaptă ca aceasta să fie prima rundă de negocieri directe din 2022. Inițiativa de a organiza această întâlnire a venit din partea lui Vladimir Putin pe 10 mai, iar Ucraina a fost de acord. Pe 11 mai, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că este gata să se întâlnească personal cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Turcia. În seara zilei de 14 mai, Zelenski a menționat că așteaptă anunțul privind componența delegației ruse pentru a „decide ce pași ar trebui să facă Ucraina”. El a spus că Ucraina este pregătită pentru orice format de negocieri.

***

Amintim că, la negocierile de la Istanbul de la sfârșitul lunii martie 2022, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, Federația Rusă a insistat ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO. Rusia a cerut Ucrainei să consacre statutul de stat denuclearizat și non-aliniat. Atunci, Ucraina era dispusă să accepte aceste condiții, dar cu condiția garanțiilor de securitate stabilite prin tratate. Se presupunea că problema Crimeei anexate de Rusia și a regiunii Donbas urma să fie discutată separat la nivelul președinților celor două țări. Kievul a declarat că semnarea acordului ar fi posibilă doar după încetarea completă a focului. Cu toate acestea, negocierile au eșuat atunci.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tegrk.ru

Prețul benzinei și motorinei crește pe fondul conflictului Israel-Iran: tarifele stabilite de ANRE

În contextul escaladării conflictului dintre Israel și Iran, prețurile la produsele petroliere comercializate în Republica Moldova înregistrează o creștere. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că petrolul Brent, etalonul pentru piața europeană, a înregistrat o scumpire bruscă, depășind într-o zi nivelul de 78 USD/baril. Pentru ziua de azi, prețul este de circa 74 USD/baril, ceea ce reprezintă o creștere de 7%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din luna ianuarie a acestui an.

Totodată, cotațiile Platts la produsele petroliere s-au majorat semnificativ într-o singură zi: cu 40 USD/tonă pentru motorină și cu 24 USD/tonă pentru benzină.

Creșterea cotațiilor este alimentată de îngrijorările legate de posibile perturbări ale producției și exportului de petrol iranian, precum și de riscurile privind blocarea Strâmtorii Hormuz, prin care tranzitează aproximativ 20% din consumul global de petrol.

ANRE a explicat Iranul, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), produce în prezent circa 3,3 milioane de barili pe zi și exportă peste 2 milioane de barili zilnic. Potrivit analiștilor S&P Global Commodity Insights, capacitatea de rezervă a OPEC și a aliaților săi, inclusiv a Federației Ruse, este una limitată, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate în cazul unor întreruperi semnificative.

În acest context, pentru data de 17.06.2025, ANRE a stabilit următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

– 22,96 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+ 6 bani);
– 18,85 lei/litru – pentru motorina standard (+ 13 bani).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: