Putin a rostit, pentru prima dată, numele lui Navalnîi: este trist că a murit, dar se mai întâmplă
Full Article 2 minutes read

Putin a rostit, pentru prima dată, numele lui Navalnîi: este trist că a murit, dar se mai întâmplă

După ce a câștigat alegerile prezidențiale, asigurându-și, astfel, un nou mandat, președintele în exercițiu al Federației Ruse, Vladimir Putin, a rostit, pentru prima dată, numele politicianului Alexei Navalnîi, găsit în februarie mort într-o colonie din Siberia, în care își ispășea pedeapsa. Putin a numit moartea opozantului rus „un eveniment trist”, dar care se mai întâmplă. Liderul de la Kremlin a mai declarat că acceptase un schimb de prizonieri, care l-ar fi eliberat pe Navalnîi din închisoare.

„Cât despre domnul Navalnîi. Da, a murit. Este un eveniment trist. Am avut și alte cazuri în care au murit persoane aflate în locuri de privare de libertate”, a declarat Putin  în cadrul conferinței de presă susținută în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale. În același timp, el s-a întrebat: „Oare una ca asta nu s-a întâmplat și în Statele Unite? S-a întâmplat și de mai multe ori”, scrie The Moscow Times.

Putin susține că a fost de acord pentru un schimb de prizonieri, cu câteva zile înainte de moartea lui Navalnîi.

„Unii colegi, nu membri ai administrației, mi-au spus că există ideea de a-l schimba pe domnul Navalnîi cu niște oameni care sunt în închisoare în țările occidentale. Puteți să mă credeți, puteți să nu mă credeți. (…) Persoana care mi-a vorbit nu și-a terminat încă fraza, dar i-am spus: sunt de acord”, a spus Putin. Cu toate acestea, a existat o condiție pentru schimbul de prizonieri, spune Putin: „El (Navalnîi nr. red) să nu se întoarcă, să stea acolo”.

Serviciul Federal al Penitenciarelor a anunțat moartea lui Alexei Navalnîi în după-amiaza zilei de 16 februarie. Departamentul a raportat că politicianul s-a îmbolnăvit în timpul unei plimbări și și-a pierdut cunoștința. Medicii sosiți au încercat să-l resusciteze, dar nu l-au putut ajuta și l-au declarat decedat. În certificatul medical eliberat mamei lui Navalnîi se menționa că cauzele morții au fost naturale. Chiar și așa, familia dar și echipa lui Navalnîi l-au acuzat pe Putin că l-ar fi ucis pe opozantul rus, pentru a împiedica schimbul de prizonieri, care l-ar fi eliberat din închisoare. Alexei Navalnîi a fost înmormântat la Cimitirul Borisov din Moscova pe 1 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: