La Chișinău, la începutul lunii iulie, a avut loc o întâlnire trilaterală a miniștrilor de Externe ai Moldovei, Ucrainei și României. În cadrul vizitei sale, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acceptat să răspundă la întrebările NewsMaker. Din cauza programului solicitant al ministrului în timpul vizitei la Chișinău, interviul a fost realizat în scris: NM i-a trimis ministrului o listă de întrebări și a primit răspunsuri la unele dintre ele.
„Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei nu este ceva abstract nici pentru Moldova, nici pentru România.”
La începutul lunii iulie, ați vizitat Chișinăul, unde ați avut întâlniri cu miniștrii de Externe ai Moldovei și României. Care este bilanțul vizitei?
În primul rând, vreau să-i mulțumesc colegului meu Mihai Popșoi pentru tradiționala ospitalitate moldovenească oferită delegației ucrainene la Chișinău. În timpul colaborării noastre, am dezvoltat relații excelente cu Mihai. Suntem în contact permanent, nu doar în cadrul întâlnirilor oficiale, ci și pe messenger. Ambii știm că ne putem baza unul pe celălalt în toate problemele.
Întâlnirea de la Chișinău ne-a permis să „ne sincronizăm” asupra principalelor subiecte de interes comun pentru popoarele țărilor noastre: asigurarea securității în regiune, întărirea rezilienței energetice, dezvoltarea proiectelor logistice și de infrastructură reciproc avantajoase, menținerea stabilității și contracararea încercărilor Rusiei de a „destabiliza” situația în Moldova și în regiune, integrarea în UE.”
Ce s-a reușit să se obțină? Și care este importanța acestei întâlniri?
Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei nu este abstract nici pentru Republica Moldova, nici pentru România. Acest fapt contribuie, de asemenea, la consolidarea relațiilor noastre și la căutarea unor pași practici, uneori chiar neconvenționali.
Unul dintre acestea a fost înțelegerea noastră ca Moldova să genereze energie electrică pentru Ucraina în schimbul gazelor naturale. În prezent, experții lucrează la acest mecanism. De asemenea, am convenit să continuăm colaborarea privind dezvoltarea infrastructurii energetice, utilizarea rețelelor de transport al gazului și a rezervoarelor de depozitare.
Am discutat detaliat la Chișinău și despre cooperarea regională în domeniul infrastructurii de transport, construcția de poduri, modernizarea punctelor de trecere și implementarea unui control comun la frontiere. Aici trebuie să accelerăm procesul serios.
Ca urmare a întâlnirii, am solicitat deja experților din ministerele de resort să pregătească proiectele corespunzătoare, studiile preliminare și tehnice, și să identifice sursele de finanțare, inclusiv prin atragerea de resurse financiare europene.
Moldova, Ucraina, România. De ce s-a adunat anume acest trio?
Triunghiul ministerial Ucraina-Moldova-România a fost fondat încă în septembrie 2022 la Odesa. Este un format foarte promițător și cred că, într-o zi, îl vom ridica și la nivelul liderilor. Fiind vecini apropiați, împreună putem obține rezultate semnificative pentru cetățenii noștri în multe domenii, de la economie și comerț până la securitate.
Avem în mod tradițional foarte multe interese comune: cooperarea comercial-economică, realizarea proiectelor de infrastructură transfrontaliere comune, dezvoltarea infrastructurii de transport și logistică, schimburile culturale și multe altele.
Avem o istorie comună, iar popoarele noastre au trăit alături de-a lungul secolelor în pace. Odată cu începutul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, nu doar istoria și interesele noastre comune au devenit evidente, ci și provocările actuale. Acesta este motivul pentru care am inițiat întâlnirile trilaterale ale miniștrilor de Externe, implicând și reprezentanți ai altor ministere.
Nu este exclus că, pe viitor, un astfel de format de cooperare să devină o parte integrantă a noii sisteme de securitate regională.
Apropo, amintiți-vă de câte ori diferiți simpatizanți ai apropierii de Rusia, atât în Ucraina, cât și în Moldova, spuneau că nimeni nu ne așteaptă în Uniunea Europeană, că niciodată țările noastre nu vor deveni membre ale UE, că toate acestea sunt doar vise. Unde sunt ei acum? În iunie, ambele țări au început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Procesul poate dura câțiva ani, dar este deja ireversibil.
Pas cu pas, implementăm în mod sigur visul nostru european, orice ar spune unii. Și chiar merităm acest lucru – atât ucrainenii, cât și moldovenii. Merităm securitate, pace și perspective normale pentru copiii noștri. Toate acestea ne așteaptă în Uniunea Europeană. Este critic să nu ne abatem de la drumul ales. Știm că Putin încă speră să ne fure alegerea, visul nostru de viitor european prosper. Dar nu-i vom permite să facă acest lucru. Am luptat prea mult și prea greu pentru dreptul nostru de a fi parte a familiei europene, de a avea o calitate înaltă a vieții pentru oamenii noștri.”
„Restaurarea Ucrainei va fi cel mai mare proiect din Europa secolului XXI”
Cum se vor dezvolta relațiile economice dintre Ucraina și Moldova în contextul în care ambele țări au început negocierile pentru aderarea la UE?
Pe drumul către aderarea la UE, ambele țări se confruntă cu cerințe și standarde similare în domeniul economiei, legislației și managementului. Prin urmare, relațiile economice între Ucraina și Moldova vor deveni din ce în ce mai strânse și integrate. Membrii UE vor avea, de asemenea, noi oportunități pentru companiile ucrainene și moldovenești pe piețele internaționale, datorită îmbunătățirii accesului pe piețele europene și reducerii barierelor comerciale.
Este vorba și de proiecte de infrastructură comune, cum ar fi construirea și modernizarea rutelor de transport și a infrastructurii energetice. Colaborarea în domeniul energiei se va intensifica, inclusiv dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice, ceea ce va contribui la securitatea energetică a regiunii.
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este strâns legată de procesul de restaurare a țării noastre. Agresiunea rusă a provocat distrugeri colosale.
Ucraina va deveni, pe termen lung, cel mai mare șantier de construcții din lume, iar restaurarea Ucrainei va fi cel mai amplu proiect din Europa secolului XXI, în care vor fi investite miliarde de dolari. Sunt convins că companiile moldovenești pot juca un rol important în acest proces. Și vom sprijini cu orice mijloace activitatea lor în restaurarea țării noastre.
„Reglementarea problemei transnistrene trebuie să ajungă pe agenda europeană”
Ambasadorul pentru misiuni speciale al Ucrainei, Păun Rogovei, a vizitat Moldova de mai multe ori și, în timpul vizitelor, a fost în Transnistria, unde s-a întâlnit și cu șeful departamentului de externe al regiunii, Vitali Ignatiev. În același timp, Ignatiev se află în căutare în Ucraina. Cum a putut un reprezentant oficial al Kievului să se întâlnească cu un reprezentant al unei regiuni nerecunoscute, care este suspectat de colaborare și de încălcarea integrității teritoriale? Care sunt obiectivele unor astfel de întâlniri în general și ce se consideră un succes?
Ucraina a fost și rămâne un participant activ în procesul de reglementare a problemei transnistrene. La fel ca alți participanți, reprezentantul desemnat al Ucrainei desfășoară consultări atât cu reprezentanții acestui proces, cu excepția țării agresor – Rusia, cât și cu părțile conflictului – Chișinăul și Tiraspolul.
Ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Păun Rogovei, în cadrul îndeplinirii funcțiilor sale, a avut întâlniri coordonate cu Chișinăul, nu cu Vitali Ignatiev, ci cu liderul de facto al regiunii Transnistria a Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski, la care Vitali Ignatiev a fost prezent în calitate de reprezentant pentru probleme politice în reglementarea transnistreană de la Tiraspol – parte din procesul de negociere cu Chișinăul.
Astfel de întâlniri, coordonate strâns cu partea moldovenească, au avut loc și vor continua să aibă loc în viitor.
Aceste contacte fac parte din activitatea reprezentantului special. Este important de subliniat că el își coordonează îndeaproape activitatea cu Chișinăul și, în acest sens, nu au existat și nu vor exista niciodată acțiuni sau inițiative necoordonate din partea noastră.
Partea ucraineană va depune toate eforturile pentru a menține stabilitatea în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și pentru a facilita un dialog eficient între Chișinău și Tiraspol. Avem o colaborare eficientă cu partea moldovenească pe toate problemele legate de regiunea transnistreană.
„Ucraina a fost parte a procesului de negociere „5+2” pentru soluționarea conflictului transnistrean. Acum acest format nu mai este funcțional. Ucraina intenționează să continue să ajute la soluționarea conflictului transnistrean și, dacă da, atunci cum?
Susținând poziția Republicii Moldova în procesul de reglementare a problemei transnistrene, Ucraina pledează pentru o soluție pașnică a conflictului de pe Nistru, menținând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Transnistria este Moldova, și nu există și nu poate exista o altă alternativă.
Federația Rusă s-a discreditat ca țară mediator și garant în procesul de negociere în cadrul formatului internațional „5+2”. Începând războiul împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat dreptul internațional, regulile și principiile, prin urmare nu considerăm posibilă continuarea negocierilor în acest format internațional cu participarea țării agresor.
Prezența Rusiei în acest format îl face ineficient, de aceea, la această etapă, cel mai eficient instrument este dialogul în formatul „1+1”, adică negocierile directe și consultările între Chișinău și Tiraspol.
Ucraina a oferit și va continua să ofere asistență părții moldovenești în atingerea obiectivului final al procesului de negociere, și anume reintegrarea țării. În același timp, ineficiența formatului de negociere „5+2” pune pe agendă necesitatea de a-l reînnoi.
Având în vedere începerea procesului de negociere pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană, reglementarea problemei transnistrene trebuie să devină o chestiune de pe agenda europeană, inclusiv în domeniul securității.
De asemenea, observăm cum Rusia încearcă să folosească Găgăuzia în jocurile sale politice. În acest context, exemplul regiunii transnistrene este elocvent. Rusia nu se gândește niciodată la oamenii de rând, aceștia îi sunt indiferenți. Ceea ce o interesează este conflictul, distrugerea și vulnerabilitatea oamenilor. Moscova vrea pur și simplu să folosească anumite regiuni și oameni pentru a destabiliza țările vecine. Toate acestea le-am văzut deja de multe ori atât în Moldova, cât și în Ucraina, și în Georgia. Este important ca toată lumea să înțeleagă adevăratele intenții ale Moscovei și să nu permită să fie folosiți în jocul ei murdar. Stabilitatea și prosperitatea pentru toate regiunile Moldovei sunt posibile doar în cadrul unui stat european de succes, Republica Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!