stiri.md

Radu Marian cere explicații de la ASP și Ministerul Economiei. Susține că un deputat socialist a fost numit, fără concurs, în funcția de director la Î.S „Barza Albă”

Deputatul socialist Alexandr Usatîi ar putea fi numit director interimar al Întreprinderii de Stat „Barza Albă”. De asemenea, și S.A „Răut” ar putea avea o nouă conducere. Despre acest lucru a anunțat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, astăzi, 3 iunie.

„Din informațiile pe care le dețin, la întreprinderea de stat „Barza Albă” a fost numit în funcția de director, fără concurs, deputatul socialist Alexandr Usatîi, iar la S.A „Răut”, un consilier de-al deputatului socialist Alexandr Nesterovschi”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, deputatul PAS a expediat un demers către Ministerul Economiei și către Agenția Servicii Publice, în care a solicitat explicații „privind baza legală și motivele în temeiul cărora a fost decisă numirea directorilor interimari la cele două entități, fără a fi organizat un concurs”.

NM a stabilit că atribuțiile directorului general al Î.S „Barza Albă” sunt exercitate de către Arcadii Zastavnițchi, însă acesta este în concediu medical. La întreprindere, el este înlocuit temporar de contabilul-șef Svetlana Pasat. Aceasta a declarat pentru NM că angajații nu sunt la curent dacă a fost numit un alt director. De asemenea, Svetlana Pasat a precizat că nu se știe dacă în timpul apropiat va fi organizat un concurs pentru funcția de director al întreprinderii.

Pe de altă parte, deputatul Alexandr Usatîi a confirmat pentru portalul ESP că pretinde la funcția de director interimar al Î.S „Barza Albă”.

„Directorul este numit prin concurs. Directorul interimar este numit de consiliul de administrație al întreprinderii. Decizia va fi cu privire la numirea în calitate de director interimar. Într-adevăr am depus o cerere în acest sens la Agenția Servicii Publice, știind că în prezent postul de director interimar este vacant. Cererea este în proces de analiză. Această procedură nu prevede organizarea unui concurs”, a spus Alexandr Usatîi pentru sursa citată.

De asemenea, portalul ESP scrie că omul de afaceri Alexei Onoico a confirmat că pretinde la funcția de director interimar al S.A „Răut”.

„În prezent, nu mă interesează banii. Am propria mea afacere, dar mă interesează această nouă provocare. Funcția mea nu are termen și nici nu se organizează un concurs. Persoana a plecat în concediu ca să aibă grijă de copil și se poate întoarce peste trei luni. Voi încerca să livrez rezultate într-un termen scurt. La autogară mi-a reușit într-un an, dar aici este puțin diferit”, a spus Onoico.

Acesta a precizat că nu a plecat din Partidul Democrat din Moldova, dar și-a suspendat activitatea de partid. Totodată, Onoico a precizat că îl cunoaște de foarte mult timp pe deputatul socialist Alexandr Nesterovschi.

„Nu am aderat la Partidul Socialiștilor. Niciodată nu voi trece dintr-un partid în altul de dragul unei funcții”, a mai spus acesta.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vlah cere test cu detectorul de minciuni pentru Grosu. PAS: „Nu răspundem în fața alternativelor lui Putin”

Lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, l-a invitat pe Igor Grosu, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să răspundă la un test cu detectorul de minciuni. Politiciana vrea să-i adreseze zece întrebări legate de alegerile parlamentare din 28 septembrie, subliniind că acesta ar fi „singurul mod prin care poate fi demonstrată corectitudinea scrutinului”.

„Poporul nu mai crede în alegeri corecte, iar singura cale prin care conducerea PAS poate demonstra contrariul este să treacă testul cu detectorul de minciuni”, a scris Vlah într-o postare pe rețelele sociale.

Întrebările adresate de Irina Vlah lui Igor Grosu vizează, printre altele, presupuse „intenții de fraudare a alegerilor, influența asupra Curții Constituționale, controlul asupra mass-mediei și folosirea instituțiilor statului împotriva oponenților politici”.

„Se pregăteşte PAS să fraudeze alegerile parlamentare din data de 28 septembrie 2025? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este Comisia Electorală Centrală sub controlul PAS? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Controlează PAS în totalitate Curtea Constituţională? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosite în aceste alegeri împotriva oponenţilor politici astfel de instituţii ca: SIS, Poliţia, Procuratura, instanţele judecătoreşti? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosiţi reprezentanţii corpului diplomatic pentru fraudarea alegerilor în secţiile de votare de peste hotare? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este controlată de către PAS cea mai mare parte a presei şi va fi folosită în campania electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Intenţionează PAS să folosească Sistemul Informaţional de Stat „Alegeri”, trecut în administrarea STISC, pentru a falsifica rezultatele alegerilor? Variante de răspuns: DA sau NU.

Va folosi PAS, contrar legislaţiei, imaginea liderilor străini pentru a-şi face campanie electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Va continua PAS persecutarea cetăţenilor cu alte viziuni politice pentru a-i determina să nu participe la vot în alegerile parlamentare? Variante de răspuns: DA sau NU.  

Va anula PAS, prin intermediul Curţii Constituţionale, rezultatele alegerilor parlamentare, dacă acestea nu-i vor conveni? Variante de răspuns: DA sau NU.”

În context, NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„PAS răspunde în fața oamenilor. Nu în fața alternativelor lui Putin al căror unic scop este să dea pe tavă țara noastră Rusiei, s-o îngenuncheze și să o țină în izolare”, a declarat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a partidului.

***

Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.

În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Pe 22 iulie, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: