Radu Marian, despre avertizarea primarului de Chișinău: „Kremlin ne șantajează cu gazul, Ceban – cu apa”
Full Article 4 minutes read

Radu Marian, despre avertizarea primarului de Chișinău: „Kremlin ne șantajează cu gazul, Ceban – cu apa”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a reacționat la afirmațiile primarului Ion Ceban precum că Chișinăul riscă să rămână azi fără apă la robinete, dacă consilierii nu aprobă un tarif mai mare. Parlamentarul spune că „orice decizie de deconectare a apei va fi una politică și va aparține exclusiv primarului”. Cu toate acestea, deputatul declară că nu exclude o ajustare a tarifului – „dar ANRE trebuie să facă acest lucru în baza cifrelor și datelor concrete, și nu a șantajului lui Ceban”. 

„Kremlin ne șantajează cu gazul, Ceban ne șantajează cu apa! Membrul grupării hoției și războiului, Ceban, vrea majorarea tarifului la apă în Chișinău cu 10 lei/m3 (+73%), chiar dacă impactul ultimei creșteri a tarifului la electricitate este sub 1 leu”, scrie Marian, pe Facebook, adăugând că „primarul vrea să ascundă fărădelegile și incompetența care au avut loc la Apă-Canal în timpul mandatului său cu această majorare horror”.

Deputatul PAS mai spune că „Premier Energy a anunțat deja că nu va deconecta punctele strategice ale Apă-Canal”.

„Cunoaștem deja că Apă-Canal și Premier-Energy au agreat un plan de reeșalonare a datoriilor. Așa că orice decizie de deconectare a apei va fi una politică și va aparține exclusiv primarului. Nu exclud că e necesară o ajustare a tarifului, dar ANRE trebuie să facă acest lucru în baza cifrelor și datelor concrete, și nu a șantajului lui Ceban”, a precizat Marian.

***

De menționat că astăzi, în agenda Consiliului Municipal Chișinău (CMC) este subiectul cu privire la majorarea tarifelor la apă și canalizare.

Cu puțin timp înainte de ședința CMC, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a declarat că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Tot el a menționat că este „necesar să fie ajustat tariful” la apă și canalizare și a îndemnat CMC „să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea”. În același mesaj, postat pe Facebook, edilul a spus că autoritățile capitalei au fost avertizate că municipiul ar putea rămâne azi fără apă.

Amintim că pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții (BEI).

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE a subliniat că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: