wikimedia.org

Raport: Parteneriatul public-privat privind Gările și Stațiile Auto a fost în detrimentul statului

Decizia cu privire la parteneriatul public-privat în privința întreprindererii de stat „Gările și Stațiile Auto” ar fi fost luată pripit și neargumentat, iar concursul a fost viciat, cu multiple încălcări ale legii. Cel puțin asta este concluzia raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013, prezentat joi, 13 februarie, în parlament, de către deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu. Acesta a menționat că în cazul întreprinderii a fost pusă în aplicare o schemă similară cu cea utilizată în cazul privatizării companiei Air Moldova.

Parlamentarul a amintit că întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” a fost inclusă în lista lucrărilor și serviciilor de interes public propuse parteneriatului public-privat, prin aprobarea hotărârii guvernului nr. 419 din anul 2012. Totuși, potrivit acestuia, pân în 2018 nu a existat nicio concepție clară care să fie expusă public și nici vreun proiect de promovare al inițiativei.

„Însăși prezența întreprinderii în listă nu însemna nici pe departe intenția statului de a ceda integral gestiunea în mâini private – această prezență putea să se refere la proiecte de renovare ale unor clădiri sau la proiecte de cooperare pe filiera digitalizării operațiunilor comerciale, cum ar fi biletele electronice, de exemplu. Să nu uităm că fluxul anual care se înregistrează în transportul public este de peste 500 de milioane de lei. Întreprinderea este un element esențial al sistemului de transport rutier de pasageri. Ea deservește peste 80% din toți pasagerii curselor de autobuze”, a declarat deputatul Igor Munteanu, fostul președinte al comisiei.

Potrivit deputatului, concursul a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă dintr-o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, încă o întreprindere și un cetățean american, precizează președintele comisiei de anchetă.

În contextul unor „ilegalități crase”, enumerate în raport, Comisia de anchetă solicită luarea de măsuri urgente de către Agenția Proprietății Publice pentru întocmirea raportului de monitorizare a Parteneriatului Public Privat și demararea procedurilor de reziliere a contractului, dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție.

De asemenea, s-a solicitat organelor de drept investigarea acțiunilor și inacțiunilor guvernului, precum și a Ministerului Economiei și Inrastructurii, Agenției Proprietății Publice, administratorului ÎS „Găsi și Stații Auto”, Comisiei de selectare a partenerului privat, pentru a da o calificare procesuală abuzurilor evidente, identificate în cadrul investigației parteneriatului public privat de  modernizare a Î.S. Gările și Stațiile Auto.

„În contextul ilegalităților crase enumerate în raport”, comisia de anchetă solicită luarea de măsuri urgente de către Agenția Proprietății Publice pentru întocmirea raportului de monitorizare a parteneriatului public-privat și lansarea procedurilor de reziliere a contractului dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție. De asemenea solicită organelor de drept investigarea acțiunilor și inacțiunilor Guvernului, MEI, APP, administratorului ÎS GSA, Comisiei de selectare a partenerului privat, pentru a da o calificare procesuală abuzurilor identificate.

Amintim că, Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice a fost înființată de Parlament pe data de 18 iunie 2019. Aceasta a avut sarcina de a evalua legalitatea procedurilor și deciziilor luate în procesul privatizărilor efectuate cu bunuri publice, a concesionărilor și altor forme de înstrăinare ori transmitere a proprietății statului.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: