Raport: Parteneriatul public-privat privind Gările și Stațiile Auto a fost în detrimentul statului
Full Article 4 minutes read

Raport: Parteneriatul public-privat privind Gările și Stațiile Auto a fost în detrimentul statului

Decizia cu privire la parteneriatul public-privat în privința întreprindererii de stat „Gările și Stațiile Auto” ar fi fost luată pripit și neargumentat, iar concursul a fost viciat, cu multiple încălcări ale legii. Cel puțin asta este concluzia raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013, prezentat joi, 13 februarie, în parlament, de către deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu. Acesta a menționat că în cazul întreprinderii a fost pusă în aplicare o schemă similară cu cea utilizată în cazul privatizării companiei Air Moldova.

Parlamentarul a amintit că întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” a fost inclusă în lista lucrărilor și serviciilor de interes public propuse parteneriatului public-privat, prin aprobarea hotărârii guvernului nr. 419 din anul 2012. Totuși, potrivit acestuia, pân în 2018 nu a existat nicio concepție clară care să fie expusă public și nici vreun proiect de promovare al inițiativei.

„Însăși prezența întreprinderii în listă nu însemna nici pe departe intenția statului de a ceda integral gestiunea în mâini private – această prezență putea să se refere la proiecte de renovare ale unor clădiri sau la proiecte de cooperare pe filiera digitalizării operațiunilor comerciale, cum ar fi biletele electronice, de exemplu. Să nu uităm că fluxul anual care se înregistrează în transportul public este de peste 500 de milioane de lei. Întreprinderea este un element esențial al sistemului de transport rutier de pasageri. Ea deservește peste 80% din toți pasagerii curselor de autobuze”, a declarat deputatul Igor Munteanu, fostul președinte al comisiei.

Potrivit deputatului, concursul a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă dintr-o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, încă o întreprindere și un cetățean american, precizează președintele comisiei de anchetă.

În contextul unor „ilegalități crase”, enumerate în raport, Comisia de anchetă solicită luarea de măsuri urgente de către Agenția Proprietății Publice pentru întocmirea raportului de monitorizare a Parteneriatului Public Privat și demararea procedurilor de reziliere a contractului, dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție.

De asemenea, s-a solicitat organelor de drept investigarea acțiunilor și inacțiunilor guvernului, precum și a Ministerului Economiei și Inrastructurii, Agenției Proprietății Publice, administratorului ÎS „Găsi și Stații Auto”, Comisiei de selectare a partenerului privat, pentru a da o calificare procesuală abuzurilor evidente, identificate în cadrul investigației parteneriatului public privat de  modernizare a Î.S. Gările și Stațiile Auto.

„În contextul ilegalităților crase enumerate în raport”, comisia de anchetă solicită luarea de măsuri urgente de către Agenția Proprietății Publice pentru întocmirea raportului de monitorizare a parteneriatului public-privat și lansarea procedurilor de reziliere a contractului dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție. De asemenea solicită organelor de drept investigarea acțiunilor și inacțiunilor Guvernului, MEI, APP, administratorului ÎS GSA, Comisiei de selectare a partenerului privat, pentru a da o calificare procesuală abuzurilor identificate.

Amintim că, Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice a fost înființată de Parlament pe data de 18 iunie 2019. Aceasta a avut sarcina de a evalua legalitatea procedurilor și deciziilor luate în procesul privatizărilor efectuate cu bunuri publice, a concesionărilor și altor forme de înstrăinare ori transmitere a proprietății statului.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: