Ce înseamnă rata de bază. Şi de ce este importantă pentru economie #EducațieFinanciară
Full Article 3 minutes read

Ce înseamnă rata de bază. Şi de ce este importantă pentru economie #EducațieFinanciară

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a redus rata de bază cu jumătate de punct procentual – de la 4,25% la 3,75%. Această decizie ar trebui să conducă la o reducere a dobânzilor la credite și să stimuleze cererea, potrivit BNM. În cadrul Săptămânii Mondiale de Educație Financiară, la care a aderat și Moldova, NM vă explică ce înseamnă o reducere a ratei de bază și de ce este această decizie importantă pentru economie.

Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a redus rata de bază de la 4,25% la 3,75%. Șefa Băncii Naționale, Anca Dragu, a anunțat această decizie într-o conferință de presă din 21 martie. De asemenea, ratele de dobândă la depozitele overnight și la creditele overnight au scăzut cu 0,5% – până la 1,75%, respectiv 3,75%.

Potrivit Ancăi Dragu, aceasta este soluția optimă care va stimula creșterea cererii și a consumului, iar reducerea ratei de bază va duce la o reducere treptată a dobânzilor la depozite și credite.

Dragu a mai spus că în Moldova, de cinci luni la rând, inflația se află în culoarul inflaționist stabilit de Banca Națională – 5% ± 1,5%. Totodată, șefa BNM le-a spus jurnaliștilor că pe viitor inflația nu va scădea sub nivelul acestui coridor.

Rolul ratei de bază

Rata de bază este un indicator important de care depinde activitatea economică. Cu cât rata de bază este mai mare, cu atât ratele la depozitele și împrumuturile oferite de băncile comerciale sunt mai mari. Când inflația este mare, Banca Națională crește de obicei rata de bază. Acest lucru se face pentru a reduce consumul, care împinge inflația în sus, și pentru a încuraja oamenii, prin rate ridicate la depozit, să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mulți bani.

Dezavantajul este scumpirea creditelor, inclusiv pentru afaceri, care poate afecta negativ dezvoltarea economică, deoarece companiilor le este mai greu să se dezvolte în condițiile unor împrumuturi costisitoare.

În situația în care inflația este scăzută sau este în limitele coridorului stabilit de Banca Națională, autoritatea de reglementare, de regulă, încearcă să reducă rata de bază. Se crede că în acest caz, populația și afacerile încep să contracteze împrumuturi mai activ, ceea ce contribuie la dezvoltarea afacerilor și la creșterea consumului. Și, ca rezultat, duce la creșterea activității economice și la creșterea economică.

Prognoza inflației

În Moldova, în ultimii doi ani – din septembrie 2021 până în septembrie 2023 – inflația a fost mai mare decât coridorul inflaționist stabilit de Banca Națională. Mai mult, în 2022, inflația a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani – 34,62%.

Experții susțineau atunci că de vină ar fi consecințele restricțiilor privind pandemia de COVID-19 și ale războiului din Ucraina, precum și criza energetică.

Inflația a intrat în limitele „coridorului” toamna trecută; pentru frânarea creșterii acesteia, Banca Națională a majorat rata de bază: de la 2,65% la 21,5% la vârful inflației în 2022. După care a început o reducere treptată a ratei de bază.

Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația se va menține în limitele coridorul inflaționist stabilit (5%+-1,5%) cel puțin până la sfârșitul anului 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: