Ratingul încrederii în politicieni: Maia Sandu – 39,9%, iar Igor Dodon – 14,5%
Full Article 3 minutes read

Ratingul încrederii în politicieni: Maia Sandu – 39,9%, iar Igor Dodon – 14,5%

Maia Sandu este politicianul din Republica Moldova care se bucură de cel mai înalt grad de încredere al populației. Cel puțin asta arată datele unui sondaj prezentat pe 9 iunie de Comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice. Aceasta este urmată de Igor Dodon.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 2-8 iunie 2021. Astfel, potrivit datelor colectate, politicienii care se bucură de cea mai mare încredere a populației sunt:

Maia Sandu – 33,9%
Igor Dodon – 14,5%
Vladimir Voronin- 3,3%
Ilan Șor – 1,4%
Renato Usatîi – 0,8%
Andrei Năstase – 0,5%

35,8% au răspuns că nu au încredere în nimeni. De menționat că întrebarea a fost una de tip deschis, iar repondenții au trebuit să numească singuri personalitățile care le inspiră încredere.

Ratingul încrederii în politicieni: Maia Sandu - 39,9%, iar Igor Dodon - 14,5%

AfterPoll 2021

A doua întrebare cu privire la gradul de încredere în politicieni a fost formulată în alt mod. Organizatorii au propus o listă cu nume, iar repondenții au spus cât încredere au/nu au în politicienii respectivi. Astfel, în Maia Sandu au încredere peste 40%, iar rating-ul cumulat al acesteia constituie 58,7%. Vladimir Voronin a obținut un rating cumulat de circa 36,5% pozitiv, și un anti-rating de 52,4%, iar 8% au spus că „nu prea au încredere” în acesta.

„În Igor Dodon au „foarte multă încredere” 20,4%, iar 13,3% au oarecare încredere. Vedem că la indicatorul foarte multă încredere Igor Dodon îl depășește pe Vladimir Voronin, dar rating-ul pozitiv cumulat la Igor Dodon este mai mic decât la Vladimir Voronin și anti-rating-ul lui Dodon este de peste 64%”, a precizat Valeriu Pașa, reprezentantul Watchdog.

Pe locul 4 s-a clasat vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari, cu un rating pozitiv cumulat de încredere de peste 30% și un anti-rating de circa 39%.

Politicienii în care moldovenii au cea mai puțină încredere sunt Andrian Candu (aproape 65%), Ilan Șor (61,6%) și Dorin Chirtoacă (61,1%).

Ratingul încrederii în politicieni: Maia Sandu - 39,9%, iar Igor Dodon - 14,5%

AfterPoll 2021

De menționat că 26% dintre repondenți au menționat că nu îi cunosc pe Natalia Gavrilița și Alexandru Slusari. La fel, 33% dintre participanții la sondaj au menționat că nu îl cunosc pe Igor Grosu.

De asemenea, în cadrul sondajului, 64,7% dintre participanți au răspuns că direcția țării este una greșită. 24% consideră că direcția este bună, iar 10% nu au putut decide ce să răspundă.

Sondajul a fost realizat, la telefon, pe un eșantion de 1054 de persoane adulte din Republica Moldova, cu excepția locuitorilor din stânga Nistrului. Marja de eroare este de +-2,9%

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: