Precizările ASP, după ce deputatul Radu Marian a solicitat anularea unei licitații de aproximativ 500 de mii de lei
Full Article 2 minutes read

Precizările ASP, după ce deputatul Radu Marian a solicitat anularea unei licitații de aproximativ 500 de mii de lei

Agenția Servicii Publice (ASP) a venit cu precizări referitor la licitația de achiziționare a blanchetelor pentru actele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare. Se întâmplă după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a solicitat anularea licitației. Acesta a spus că „suma este prea mare și există prea multe semnale de alarmă pentru ca aceasta să continue”. Deputatul a mai precizat că „în depozitul ASP există o rezervă de 400 000 de blanchete, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ un an”.

În acest sens, ASP notează că „procedura de achiziție respectivă a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune ASP”.

În caz contrar, „eventuala epuizare a stocurilor va duce inevitabil la imposibilitatea ASP, respectiv a statului, de a realiza funcțiile de bază ale instituției – prestarea serviciilor publice de confecționare și eliberare a actelor de identitate, permiselor de conducere și a înregistrării transportului auto”.

De asemenea, „achiziționarea a circa 1,5 mln de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP, în baza cantității actelor eliberate în anii 2017-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent”.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova, care anterior au deținut pașaport, dar la data de 01.01.2021 nu dețin nici un pașaport valabil este peste 1.000.000 de persoane. În același timp, până la finele anului 2021 va expira termenul de valabilitate a încă peste 340 de mii de pașapoarte ale cetățenilor Republicii Moldova și a peste 100 mii de buletine de identitate. Totodată, circa 45 de mii de copii au împlinit sau vor împlini vârsta de 16 ani pe parcursul anului 2021.

În prezent, ASP are în stoc 230 de mii de blanchete pentru pașapoarte și 220 de mii de blanchete pentru buletine de identitate.

Precizăm că pe 12 mai, deputatul Radu Marian a expediat un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, dar și directorului ASP, Vladislav Zara, solicitând anularea licitației.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: