bizlaw.md

Precizările ASP, după ce deputatul Radu Marian a solicitat anularea unei licitații de aproximativ 500 de mii de lei

Agenția Servicii Publice (ASP) a venit cu precizări referitor la licitația de achiziționare a blanchetelor pentru actele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare. Se întâmplă după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a solicitat anularea licitației. Acesta a spus că „suma este prea mare și există prea multe semnale de alarmă pentru ca aceasta să continue”. Deputatul a mai precizat că „în depozitul ASP există o rezervă de 400 000 de blanchete, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ un an”.

În acest sens, ASP notează că „procedura de achiziție respectivă a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune ASP”.

În caz contrar, „eventuala epuizare a stocurilor va duce inevitabil la imposibilitatea ASP, respectiv a statului, de a realiza funcțiile de bază ale instituției – prestarea serviciilor publice de confecționare și eliberare a actelor de identitate, permiselor de conducere și a înregistrării transportului auto”.

De asemenea, „achiziționarea a circa 1,5 mln de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP, în baza cantității actelor eliberate în anii 2017-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent”.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova, care anterior au deținut pașaport, dar la data de 01.01.2021 nu dețin nici un pașaport valabil este peste 1.000.000 de persoane. În același timp, până la finele anului 2021 va expira termenul de valabilitate a încă peste 340 de mii de pașapoarte ale cetățenilor Republicii Moldova și a peste 100 mii de buletine de identitate. Totodată, circa 45 de mii de copii au împlinit sau vor împlini vârsta de 16 ani pe parcursul anului 2021.

În prezent, ASP are în stoc 230 de mii de blanchete pentru pașapoarte și 220 de mii de blanchete pentru buletine de identitate.

Precizăm că pe 12 mai, deputatul Radu Marian a expediat un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, dar și directorului ASP, Vladislav Zara, solicitând anularea licitației.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: