Новости Приднестровья

Reacția Biroului politici de reintegrare, după ce un alt lot de plăci auto cu numere transnistrene a fost confiscat la Căușeni

Autoritățile de facto din stânga Nistrului acuză oamenii legii că au confiscat ilegal un lot de plăci auto, la Căușeni și califică cele întâmplate drept „o provocare din partea Chișinăului”. Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție pe 14 ianuarie. Reorezentanții instituției subliniază că acțiunile au avut loc în confirmitate cu legea.

Presa din stânga Nistrului a calificat ca fiind ,,ilegale” acțiunile dispuse de către reprezentanții organelor competente ale Republicii Moldova în privința ridicării unui lot de plăci auto ce conțin simboluri neaprobate prin lege. Biroul politici de reintegrare a subliniat ca fiind inadmisibilă interpretarea sau atribuirea de etichetări activității oamenii legii.

„Măsurile dispuse survin în limitele și reieșind din procedurile prevăzute de legislația în vigoare, iar orice forme de ingerințe pentru a influența deciziile organelor abilitate de ocrotire a normelor de drept sunt interzise și implică răspunderea juridică corespunzătoare. Referitor la avertismentul Tiraspolului că aceste acțiuni vor primi răspunsuri de ordin procesual din partea așa-numitelor structuri din regiune, exprimăm regret și nedumerire în legătură cu asemenea abordări inacceptabile, or, aspectele ce țin de înfăptuirea justiției și determinarea formelor de răspundere juridică de rigoare excedă mandatul și capacitatea decizională din partea altor exponenți decât ai celor ce acționează conform literei legii și din partea organelor împuternicite prin lege”, se arată în declarație.

La fel, Biroul de la Chișinău menționează că propunerile de a identifica soluții la nivel de experți sectoriali sunt provocatoare în contextul în care asemenea aspecte nu pot fi obiect al negocierilor și al condiționărilor în lumina celor remarcate supra.

Reamintim că plăcile date fac parte dintr-un lot ce a fost reținut în data de 22 decembrie 2021 de către reprezentanții organelor vamale ale Republicii Moldova, iar măsurile de ridicare vizează exclusiv numerele ce conțin simbolici nerecunoscute și nicidecum nu privesc plăcile de înmatriculare de model neutru ce au fost vămuite în modul stabilit, preluate și transportate la destinație de către agentul economic respectiv. Astfel, venim către Tiraspol cu apelul de a renunța la politizarea excesivă a aspectelor ce nu țin de competența oficiilor reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și de a contribui la eliminarea dificultăților artificiale pe care le întâmpină locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, au conchis autoritățile.

În ajun, Tiraspolul a acuzat Chișinăul de acțiuni ilegale, pe care le-a calificat drept „o provocare” și a avertizat că vor urma „consecințe penal-procesuale inevitabile”.

***

Amintim că, din luna septembrie 2021, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Pentru intrarea în Ucraina este nevoie ca autoturismele să dețină numere de înmatriculare neutre, care pot fi obținute la punctele de înregistrare din Tiraspol sau Râbnița.

Tiraspolul a anunțat că, din 29 decembrie, sistează temporar activitatea punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare. Se întâmplă după ce, la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută. Acestea au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: