Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune că Ion Ceban „a revenit la vechile practici de pe timpul când era în PSRM – de a da în judecată oponenții politici pentru lezarea propriei imagini”. Reacția oficialului vine după ce edilul a anunțat că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavrilița, dar și a ministrului Justiției. „E semn de frustrare”, a adăugat Litvinenco.
„Ion Ceban se pare că a revenit la vechile practici de pe timpul când era în PSRM – de a da în judecată oponenții politici pentru lezarea propriei imagini. E semn de frustrare. Reputația în politică nu ți-o face judecata, dar acțiunile proprii”, a scris Litvinenco, pe Facebook.
Ministrul a adăugat că în conferința de presă pe marginea anunțului autorităților americane nu i-a menționat numele.
„Dar primarul tot s-a simțit lezat. Oare nu de aceea că a citit documentul unde negru pe alb sunt indicați beneficiarii politici ai acțiunilor celor sancționați și grupul său era printre ele? Asta e problema lui, nu a mea”, a comunicat Litvinenco.
„Și în general, Ceban trebuia să se gândească la reputație atunci când a acceptat, precum se menționează în document, sprijinul unor exponenți de-ai Kremlinului, nu acum. Acum e cam târziu”, a conchis ministrul Justiției.
***
Pe 28 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavriliță, dar și a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Edilul a declarat că oficialii ar fi spus că el este în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA.
„Consider acțiunile prim-ministrului și ministrului Justiției Republicii Moldova ca fiind vădit tendențioase, manipulatoare, mincinoase și orientate direct spre defaimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și a mea personală”, a declarat edilul. Ceban a menționat că va solicita și dezpăgubiri în acest sens. Mai exact, acesta va cere ca cei doi oficiali să măture timp de un an Piața Marii Adunări Naționale.
Pentru NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Taburcean i-a sugerat edilului „să mai asculte o dată declarațiile doamnei premier”.
Amintim că, în seara de 26 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a remarcat că Igor Dodon și formațiunea condusă de Ion Ceban sunt menționate în comunicatul guvernului american, nu că ar fi vizați de măsurile punitive.
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!