Recean a comentat cele 100 de drone din partea Lituaniei. Când vom primi cel de-al doilea radar?

Cele 100 de drone livrate Republicii Moldova de către Lituania vor contribui la supravegherea și securizarea spațiului aerian al țării. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, după vizita oficială la Chișinău a omologului său lituanian, Gintautas Paluckas, care a precizat că sprijinul oferit demonstrează o prietenie „nu doar în vorbe, ci și în fapte”.

Întrebat când urmează să fie livrat și sistemul de apărare antiaeriană și dacă la Bruxelles s-a luat o decizie în acest sens, șeful Executivului a declarat că livrările vor avea loc „exact conform specificațiilor din contract”.

„O parte (de supraveghere) va fi în următoarele luni și altă parte, mă refer la protecție, este un proiect pe termen mai lung, pentru că este o investiție.  Această investiție va fi realizată din suportul partenerilor noștri europene”, a explicat Recean.

***

Amintim că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Cu toate acestea, radarul nu a reușit să detecteze mai multe fragmente de drone folosite în războiul din Ucraina, care au căzut pe teritoriul țării noastre. Premierul Dorin Recean declara atunci că, pentru a identifica toate tipurile de drone și rachete care zboară la diferite altitudini, Republica Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – resurse financiare de care, deocamdată, nu dispune.

Așadar, în aprilie 2024, Republica Moldova a semnat, la Chișinău, un nou contract pentru achiziția celui de-al doilea radar aerian, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Ministrul Anatolie Nosatîi a declarat atunci că noul sistem, care urmează să fie livrat Armatei Naționale, va îmbunătăți considerabil capacitatea de monitorizare a spațiului aerian al țării.

Ulterior, ministrul Apărării declara că cel de-al doilea radar este în proces de asamblare și va fi livrat Republicii Moldova în anul 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: