Fermierii au dreptul să protesteze, însă trebuie să respecte și drepturile tuturor cetățenilor. Astfel a comentat prim-ministrul Dorin Recean manifestațiile organizate de agricultori față de politicile Guvernului, inclusiv cu blocarea frontierei cu România. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că vicepremierul Vladimir Bolea se va deplasa astăzi, 14 februarie, la Cahul, acolo unde va avea o întrevedere cu fermierii-protestatari. Problemele și revendicările agricultorilor urmează să fie discutate, potrivit premierului, și vineri, 16 februarie, în cadrul unei ședințe la Guvern.
„Vreau să îndemn să avem respect pentru toți cetățenii. Evident, avem dreptul să protestăm, dar să o facem așa încât să nu afectăm drepturile altora. Există angajamentul vicepremierului Bolea (nr. red: Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii), a Guvernului în general și al meu personal, ca gradual să rezolvăm toate problemele. Noi am aloca bani, noi am limitat și în 2022 practic nu au existat importuri de cereale, noi am accelerat procedura de restituire a TVA-ului, noi alocăm bani suplimentari pentru subvenții și continuăm să identificăm resursele financiare ca să alocăm producătorilor de cereale. În același timp, trebuie să înțelegem că sectorul agricol înseamnă și alte domenii”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Oficialul a precizat că ministrul Agriculturii Vladimir Bolea va întreprinde o vizită în seara zilei de astăzi la Cahul – raion în care s-ar afla cei mai mulți fermieri care au avut de suferit în urma secetei. Ulterior, problemele agricultorilor vor fi discutate în cadrul unei ședințe, la Guvern, pe 16 februarie. „Va fi condusă de vicepremierul Vladimir Bolea, dar voi merge și eu acolo”, a punctat prim-ministrul.
Potrivit oficialului, începând cu 2020, statul a debursat aproximativ 6 miliarde de lei în sectorul agricol. Doar anul trecut, potrivit premierului, suma totală acordată de stat fermierilor s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde de lei. „În 2024 avem din nou aproximativ 1,7 miliarde de lei în fondul de subvenționare. În plus, am împrumutat 1,5 miliarde de lei ca să putem acorda granturi”, a explicat prim-ministrul, amintind, inclusiv, de cele 50 de milioane acordate din fondul de intervenție a Guvernului acum o săptămână.
De menționat că agricultorii își continuă protestele față de politicile Guvernului, începute pe 7 februarie, și astăzi, 14 februarie. Manifestațiile se desfășoară în cel puțin șase locații din țară, inclusiv la Vama Leușeni, pe care o blochează deja a treia zi consecutiv. Poliția de Frontieră a anunțat deja că, în contextul protestelor organizate de fermieri, accesul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt de la ora 10:35.
„Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic”, anunță sursa citată.
Autoritățile le recomandă călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!