Recean explică de ce Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit restricții pentru ca oamenii lui Șor cu dosare penale să nu poată participa la alegeri
Full Article 3 minutes read

Recean explică de ce Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit restricții pentru ca oamenii lui Șor cu dosare penale să nu poată participa la alegeri

Guvernul și guvernarea nu va accepta ca „grupările criminale să continue să submineze procesele democratice” din Moldova, susține premierul Dorin Recean. Oficialul a declarat în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 4 octombrie că autoritățile vor interveni prompt și hotărât ori de câte ori va fi necesar. Reacția prim-ministrului vine după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a stabilit, în dimineața zilei de 4 octombrie, urmare a deciziei Curții Constituționale de acum o zi, criteriile de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

„Ieri Curtea Constituțională a dispus individualizarea criteriilor de restricționare a drepturilor unor cetățeni, inclusiv de a participa la alegerile locale, scrutinul care vine. Și da, am observat ca grupările criminale s-au bucurat că va exista un vid legislativ și asta le va permite să perpetueze efortul lor de a submina procesele democratice, de a frauda alegerile. Ei, iată nu s-a primit. Prin decizia CSE de azi dimineață acest lucru a fost realizat, aceste criterii de individualizare au fost instituite și, respectiv, grupările criminale nu vor putea exploata acest vid legislativ, după care Parlamentul va interveni corespunzător”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri a dat asigurări că Guvernul și guvernarea „nu va accepta și nu va tolera” ca „grupările criminale” să continue să submineze procesele democratice din Republica Moldova, or să continue să utilizeze și exploateze instrumentele democratice pentru a perpetua subminarea statului de drept.

„Noi vom continua sa reacționam prompt, ori de câte ori va fi necesar”, a conchis Recean.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale au declarat pe 3 octombrie neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. Așadar, conform deciziei CCM, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Liuba Șova, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

Deputata Marina Tauber, care candidează la alegerile locale independent pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți, a salutat în seara zilei de 3 octombrie decizia CCM și și-a îndemnat colegii din ex-Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional, să participe la scrutin, dacă își doresc.

În dimineața zilei de 4 octombrie, însă, speakerul Igor Grosu a anunțat că Parlamentul se va întruni în decursul zilei în ședință pentru a completa Codul electoral. În lege vor fi stabilite criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales. Detalii AICI.

De menționat că, urmare a deciziei Curții Constituționale din 3 octombrie, prin care a dat undă verde echipei lui Șor să participe la scrutin, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) s-au întrunit în dimineața zilei de 4 octombrie în ședință de urgență. CSE a stabilit, în cadrul ședinței, principalele criterii după care persoanele care vor candida în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie vor putea intra în cursa electorală. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: