Consilierii municipiului Chișinău vor examina în ședința din 12 mai proiectul de decizie cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă privind inițierea referendumului local în Chișinău. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC).
Pentru acest proiect au votat 25 de consilieri municipali din fracțiunile PSRM, PCRM și Șor. Aleșii locali din partea PAS au fost împotrivă, iar restul au părăsit ședința.
Subiectul a stârnit discuții aprinse, după ce consiliera PAS Zinaida Popa, care prezidează ședința CMC, a refuzat să supună votului acest proiect. Vicepreședintele fracțiunii PSRM, Dinari Cojocaru, a amintit că fostul lider PAS, Maia Sandu, înainte a fi aleasă în funcția de președinte, declara că cetățeanul are dreptul să decidă soarta Stadionului Republican. Cojocaru a prezentat și o înregistrare audio, în care Maia Sandu spunea că locuitorii capitalei au dreptul să se pronunțe cu privire la acest subiect.
„Referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi terenul utilizat, terenul unde este amplasat Stadionul Republican. Poate aveți niște obligațiuni față… dar eu unul nu am. Nu vreau ca în centrul Chișinăului să fie sârmă ghimpată”, a declarat Dinari Cojocaru.
Președintele Fracțiunii Platformei DA în CMC, Andrei Năstase, a avut un discurs emotiv, după ce președintele fracțiunii PAS, Roman Cojuhari, a acuzat Platforma DA că ar face jocul PSRM-ului. În replică, Năstase a acuzat PAS că din cauza membrilor acestora, a ajuns să fie urât de cetățeni.
„Moldoveni, ei vă prostesc. Sunt trei, patru oameni care fac numai putoare. (…) Cum să mă pui într-o oală cu socialiștii când Platforma DA a contestat la Curtea Constituțională. Imbecilitatea, ridicolul nu o mai poți opri în Republica Moldova. Platforma DA a contestat la Curtea Constituțională un proiect de lege trecut în Parlament și votat pe ascuns. Am ajuns ca din cauza acestor nimeni să fiu detestat azi în Republica Moldova. Mai mult decât cei pe care ei i-au slobozit, de care nu se ocupă: Plahotniuc, Șor, Dodon. Pentru că lor asta le convine. Ei au nevoie de partide nocive pentru a demonstra că ei sunt buni”, a spus Năstase.
Președinta ședinței a anunțat pauză, iar ulterior, introducerea subiectului pe ordinea de zi a ședinței a fost aprobată.
***
Acordul privind cedarea terenului a fost semnat la 12 iulie 2019. Pe 3 decembrie 2020, fracțiunea Partidului ȘOR și cea a PSRM au adoptat o lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului. Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat inițiativa. Deputatul Ilan Șor, care nu a mai fost văzut în Moldova din 2019, spunea atunci că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.
Pe 5 mai 2022, majoritatea parlamentară a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.