Refugiații ucraineni ar putea fi obligați să revină în țară, pentru a lupta în războiul cu Rusia? Răspunsul lui Podoleak
Full Article 3 minutes read

Refugiații ucraineni ar putea fi obligați să revină în țară, pentru a lupta în războiul cu Rusia? Răspunsul lui Podoleak

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, susține ideea mobilizării în armată a bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani, care locuiesc acum în străinătate. Mai mult, Podoleak este de părere că toți cei care nu se vor supune unui eventual ordin în acest sens, ar trebui să fie trași la răspundere. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat unui post TV din Ucraina, după ce a fost întrebat cum comentează declarațiile ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care a spus recent că țara ar putea să-i cheme la arme pe ucrainenii plecați peste hotare, scrie publicația Meduza.

„Această idee este corectă. Totuși, trebuie să fii conștient, pentru că pare ciudat. Cineva de aici trebuie să poarte o oarecare responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în țară, iar cineva de acolo va aștepta până când acești oameni vor termina totul. Atunci vor veni și vor continua, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, să construim Ucraina. Aici ministrul are perfectă dreptate. Avem dreptul să egalăm pe toată lumea”, a spus Podoleak.

Oficialul ucrainean susține, însă, că subiectul ar trebui să fie discutat, întâi de toate, la nivelul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, precum și cu guvernele altor țări în care se află temporar bărbați ucrainenei. Podoleak a sugerat ca Umerov să prezinte un set de instrumente care să permită astfel de consultări și mobilizarea ucrainenilor din străinătate.

„Nu sunt încă pregătit să spun cum vor decurge aceste negocieri. Dar, între timp, probabil că ministrul Apărării vede acest set de instrumente care vor face posibilă consultarea cu guvernele altor țări, pentru a le oferi băieților noștri aflați în străinătate posibilitatea de a lua singuri deciziile potrivite: dacă vor da curs acestui apel sau, corespunzător – vor pierde cutare sau cutare oportunități”, a mai spus Podoleak.

***

Pe 21 decembrie, publicațiile Die Welt, Bild și Politico au publicat un interviu cu ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov. Printre altele, el a declarat că intenționează să recruteze bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani care locuiesc în prezent în străinătate pentru a servi în armată. Mai târziu, serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării a spus că cuvintele lui Umerov au fost scoase din context, cu mențiunea că „nu există nicio discuție despre recrutarea din străinătate pe ordinea de zi”.

După interviul lui Umerov, autoritățile germane au anunțat că nu vor forța ucrainenii veniți în țară să servească în armată. „Nu vom forța oamenii împotriva voinței lor la recrutarea militară sau la serviciul militar”, a declarat ministrul german al Justiției, Marco Bachmann. „Încercăm să ne asigurăm că mai mulți oameni din Ucraina merg la muncă și nu trăiesc din beneficii”.

Potrivit președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei vrea să mobilizeze încă 450-500 de mii de oameni în viitorul apropiat. Decizia finală cu privire la această problemă, a menționat Zelenski, nu a fost încă luată, inclusiv pentru că autoritățile ucrainene nu au încă o înțelegere cu privire la rotație și concediu pentru personalul militar activ.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: