NewsMaker

Regiunea transnistreană, din nou în stare de urgență. Chișinăul: „Este folosită de Rusia pentru destabilizare”(VIDEO)

În regiunea transnistreană a fost instituită pentru 30 de zile starea de urgență în economie, fiind invocat motivul reducerii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului. Legislativul local a aprobat, în ședința din 11 iunie, decretul liderului transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski.

„Necesitatea instituirii unei noi stări de urgență în economie este justificată de apariția unei crize economice generale grave și de continuarea deteriorării indicatorilor socio-economici, cauzată de reducerea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul de presă al parlamentului local.

Autoritățile de la Chișinău au comentat situația din regiunea transnistreană, menționând că există riscul unei potențiale escaladări a crizei energetice în regiune.

„Criza ar putea escalada, este adevărat. Dar să reamintim faptul că este o regiune pe care noi nu o controlăm. În ceea ce privește partea aceasta a Nistrului, Ministerul Energiei, împreună cu instituțiile care sunt în subordinea statului, facem tot posibilul ca să asigurăm cetățenii R. Moldova atât cu energie electrică, cât și cu gaze naturale”, a declarat secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu.

Cât despre informațiile privind faptul că Tiraspolul a cerut reducerea gazelor naturale din motiv că nu ar mai avea bani, secretara de stat a declarat că „tot ce spune regiunea transnistreană trebuie de verificat”.

„Noi nu cunoaștem cât de veridică este informația, pentru că nu deținem controlul asupra acestei regiuni”, a subliniat Pereteatcu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, de asemenea a comentat, într-o conferință de presă după ședința Guvernului, situația în regiunea transnistreană, menționând că aceasta este „folosită de către Federația Rusă ca parte a planului său de a destabiliza R. Moldova”.

„Subiectul transnistrean este inflamat în ultima perioadă. Este adus în atenție atât în cadrul național, cât și în context internațional. Foarte mulți experți specializați pe acest subiect, care se contrazic, de altfel, în speculațiile pe care le fac. Vreau să dau un mesaj clar: Guvernul continuă să acționeze cu chibzuință în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru noi asta este o prioritate. De asemenea, premierul Dorin Recean a transmis un avertisment public că această regiune este utilizată în contextul acțiunilor de destabilizare la adresa R. Moldova. Fiind conștienți că regiunea transnistreană este folosită de către Federația Rusă ca parte a planului său de a destabiliza R. Moldova, spunem foarte clar că nu ne vom lăsa provocați”, a declarat Daniel Vodă.

Amintim că, în Transnistria, pe 11 decembrie 2024, a fost instituită starea de urgență în economie din cauza reducerii și întreruperii livrărilor de gaze naturale. Regimul de urgență a fost prelungit de cinci ori, iar valabilitatea sa a expirat pe 8 iunie 2025.

Autoritățile regiunii transnistrene au explicat necesitatea instituirii unei noi stări de urgență (în locul prelungirii celei vechi) prin prevederile legislației locale. Potrivit Legii constituționale „Cu privire la regimurile juridice speciale”, durata totală a stării de urgență (cu prelungiri) nu trebuie să depășească 6 luni.

***

Pe 6 iunie, presa a relatat că la benzinăriile din regiunea transnistreană a fost suspendată vânzarea de gaz lichefiat pentru consumatorii obișnuiți, „din cauza reducerii livrării de gaz către rețeaua de stații PECO”. Liderul transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski, a declarat că situația energetică a regiunii este „instabilă”, motiv pentru care „trebuie economisite resursele”.

Membrul consiliului de administrație al companiei Energocom, Alexandr Slusari, susține că Rusia a redus la jumătate livrările de gaz către regiunea transnistreană.

„Conform informațiilor de care dispun, de la sfârșitul săptămânii trecute, livrările de gaz pe malul stâng au fost reduse la jumătate. Dacă după încheierea sezonului de încălzire, Transnistria primea aproximativ 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, de joia trecută livrările au fost reduse la 1 milion de metri cubi pe zi. Aceasta este solicitarea companiei Tiraspoltransgaz, care își motivează decizia prin lipsa de bani”, a declarat Slusari pe 9 iunie, în cadrul emisiunii «Новая неделя» de la postul TV8.

Potrivit acestuia, nu este clar dacă dificultățile financiare țin de partea rusă sau de compania din Dubai prin care este realizată finanțarea.

„Totul este foarte încurcat. Un singur lucru este clar: a apărut o problemă, iar din voința Rusiei, gazul a început să fie livrat într-un volum mult mai mic. Nu din voința Chișinăului, care continuă să observe calm ceea ce se întâmplă”, a adăugat el.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

Grosu explică de ce PAS merge cu vedete în Parlament: nu toți trebuie să știe să scrie legi

Președintele Parlamentului și liderul partidului aflat la guvernare, Igor Grosu, afirmă că nu toți deputații trebuie să fie juriști sau să știe să scrie legi pentru a avea un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS, din rândul personalităților din cultură și sport, precum dirijorul Nicolae Botgros și luptătoarea Anastasia Nichita. Potrivit lui Grosu, experiența acestor oameni în domeniile lor poate aduce plus valoare în activitatea parlamentară.

„Avem o preconcepție în societate, că toți care ajung în Parlament trebuie să știe a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților”, a explicat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit liderului PAS, rolul deputaților este de a reprezenta comunități și domenii specifice – sportul, arta, medicina sau educația – și de a contribui la îmbunătățirea politicilor cu expertiza pe care o dețin.

„Anastasia, evident că vorbim de domeniul sportului. Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului dezvoltării infrastructurii sportive. Dl. Botgros – trebuie să vedem cum facem ca această activitate artistică să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie legi. Noi nu substituim executivul. Sunt oameni care au în jurul lor o comunitate pe care trebuie să o reprezinte, oameni cu pondere în mediul sportiv, artistic, academic, etc. Aceasta este abordarea – să reprezinte așteptarea acestei comunități mari și să ajute la promovarea politicilor”, a mai declarat Igor Grosu.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Printre aceștia: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectori de universități.

AICI am explicat ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare, de a merge cu vedete în Parlament, și ce riscuri implică aceasta.

Amintim în acest context că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: