Reglementările-cadru privind redeschiderea grădinițelor, aprobate de autorități
Full Article 2 minutes read

Reglementările-cadru privind redeschiderea grădinițelor, aprobate de autorități

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au semnat ordinul comun referitor la aprobarea Reglementărilor-cadru speciale privind punerea în aplicare a Instrucțiunii de pregătire pentru redeschiderea și reluarea activității instituțiilor de educație timpurie.

Actul normativ aprobat conține reglementări specifice privind măsurile preventive pe care instituția trebuie să le întreprindă pentru asigurarea funcționării în siguranță a instituției de educație timpurie și pentru minimalizarea riscurilor infectării copiilor și personalului în timpul aflării în instituție.

Potrivit Ministerul Educației, pentru redeschiderea grădinițelor/grupelor de copii preșcolari este necesar de parcurs trei etape de bază:

1. Etapa de pregătire a redeschiderii instituțiilor de educație timpurie: autoevaluarea oportunităților și riscurilor iminente privind redeschiderea instituției, realizarea acțiunilor și lucrărilor/dotărilor (echipamente de securitate individuală, produse de curățenie și dezinfectante), elaborarea planului instituțional de redeschidere și reluare a activității, instruirea/informarea angajaților și a părinților despre noile condiții de activitate a instituției în perioada de carantină.

2. Etapa de testare: revenirea la grădiniță se face gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitatea respectivă, cu 1-2-3 grupe de copii cu vârsta 5-6-7 ani, micșorate ca număr per grupă, cu micșorarea timpului de aflare a copiilor în instituție, în funcție de gradul de implicare a părinților în muncă, în 1-2-3 grădinițe din localitate/sector, în spațiile educaționale și de îngrijire pregătite din perspectiva controlului infecției COVID-19.

3. Etapa de bază: reluarea propriu-zisă a activității instituției, în conformitate cu reglementările-cadru speciale:

– primirea copiilor (filtrul de dimineață, păstrarea distanței, limitarea intersectărilor grupelor de copii etc.)

– organizarea procesului educațional și de îngrijire (activități preponderent în aer liber, dezinfecția jucăriilor, materialelor didactice, educația copiilor pentru păstrarea distanței fizice/sociale etc.).

– activitatea angajaților în perioada carantinei (purtarea măștilor în incinta instituției și când interacționează cu cel puțin 1 persoană, limitarea intersectărilor, igienizarea, dezinfectarea și aerisirea periodică a spațiilor, suprafețelor etc.).

Amintim că autoritățile au anunțat că grădinițele ar putea să se redeschidă la 1 septembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: