Relația cu Putin, mai importantă decât cea cu UE? Ungaria a anunțat că președintele rus nu va fi arestat, dacă vine în vizită
Full Article 3 minutes read

Relația cu Putin, mai importantă decât cea cu UE? Ungaria a anunțat că președintele rus nu va fi arestat, dacă vine în vizită

Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra în ţară. Cel puțin asta a declarat pe 23 martie şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, adăugând că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, în ciuda faptului că pe numele liderului rus există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, relatează RBC.

Când a fost întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar veni în Ungaria, şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat într-un briefing de presă că Statutul de la Roma nu a fost integrat în sistemul juridic maghiar.

„Trebuie să ne referim la legea ungară şi pe baza acesteia, nu-l putem aresta pe preşedintele rus, deoarece statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a declarat Gulyas.

El a mai spus că guvernul de la Budapesta „nu şi-a format o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

„Aceste decizii nu sunt cele mai fericite, deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare şi nu spre pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat Gulyas.

Este puţin probabil ca Putin, doar al treilea preşedinte în funcţie pe numele căruia s-a emis un mandat de arestare de către CPI, să ajungă prea curând în faţa instanţei. Însă mandatul înseamnă că el ar putea fi arestat şi trimis la Haga dacă va călători în oricare dintre statele membre ale CPI.

Rusia nu a ascuns programul prin care a dus mii de copii ucraineni în Rusia, dar l-a prezentat ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii şi copiii abandonaţi în zona de conflict.

Rusia, care nu este parte la CPI, a declarat că demersul instanţei este lipsit de sens. Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile potrivit cărora forţele sale au comis atrocităţi în timpul invaziei din Ucraina.

Ungaria a semnat şi ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI). Premierul Ungariei Viktor Orban este perceput drept liderul din UE cel mai apropiat de Vladimir Putin şi a îngreunat de mai multe ori adoptarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, în condiţiile în care ţara sa este încă puternic dependentă de Moscova în materie de energie.

Amintim că liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va putea călători în străinătate din cauza mandatului de arest emis de Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova susține că decizia Tribunalului nu-l va afecta pe președintele rus întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: