„Renaștere” pentru Șor. Ce planuri au socialiștii pentru un partid scos de la naftalină?
Full Article 5 minutes read

„Renaștere” pentru Șor. Ce planuri au socialiștii pentru un partid scos de la naftalină?

Partidul „ȘOR” urzește scenarii pe care le-ar putea aplica în cazul în care va fi declarat neconstituțional. Se pare că Șor vrea să scoată de la naftalină formațiunea „Renaștere” pentru a o folosi ca pe o trambulină politică. Ce legătură au cu acest scenariu câțiva foști socialiști și ce șanse are Partidul „Renaștere” să mai renască, aflați din materialul NM.

Ce e cu această „Renaștere”

Fostul socialist, deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că a acceptat invitația de a se alătura Partidului „Renaștere”.  Împreună cu acesta, au mai aderat la formațiune foștii socialiști, actuali deputați, Irina Lozovan, Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, fostul vicepretor al sectorului Botanica,  Iurii Vitneanschii și câțiva reprezentanți ai organizațiilor locale ale PSRM.

Bolea și Suhodolski nu planificau să părăsească PSRM în pofida divergențelor cu formațiunea privind susținerea candidaților pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Întrebat într-o emisiune TV dacă aceste neînțelegeri ar putea să-l determine să părăsească partidul, Vasile Bolea a spus: „Nicio șansă”.

Nesterovschi, Lozovan și Vitneanschii menționau, la rândul lor, că vor crea propriul partid. Dar nu a fost să fie și aceștia au aderat la Partidul „Renaștere”. Formațiunea politică a fost creată în 2012 de Vadim Mișin, Oleg Babenco și Tatiana Botnariuc – toți deputați care au părăsit Partidul Comuniștilor. Tot ei și-au asumat șefia partidului împreună cu fostul premier Vasile Tarlev.

La alegerile parlamentare, Partidul „Renaștere” a obținut 0,26% din sufragii. La alegerile locale din 2015, formațiunea a obținut patru mandate în consiliile locale. Atât. Aici s-a încheiat epopeea electorală a acestui partid, care până în mai 2023 nu a dat niciun semn de viață.

„Un nou Dodon” nu va fi

Istoria a demonstrat că în Moldova partidele sunt create (sau reanimate) atunci când în formațiunile politice existente există divergențe serioase. Un exemplu elocvent în acest sens este PSRM și Igor Dodon. Acesta a părăsit Partidul Comuniștilor când formațiunea traversa o perioadă de criză, și a preluat conducerea PSRM, un partid necunoscut în acea perioadă. Ulterior PSRM a reușit să devină unul dintre cele mai influente partide din țară.

Experții consideră, însă că Nesterovschi, Bolea și Suhodolski nu vor reuși performanța lui Dodon, deoarece Partidul „Renaștere” nu poate fi perceput ca o entitate independentă. Analiștii politici sunt convinși că această formațiune, uitată de toată lumea, va fi folosită de Partidul „ȘOR” drept o „trambulină politică”, în cazul în care formațiunea va fi scoasă în afara legii. „Acest scenariu este destul de plauzibil. Ei nu au timp să creeze un nou partid, iar renaștere sună bine, neutru din punct de vedere politic și ademenitor”, a menționat politologa Angela Colațchi.

De aceeași părere este și politologul Veaceslav Berbeca. Acesta consideră că Nesterovschi nu va avea suficientă forță politică și rating pentru a crea un partid politic independent.

Există mai multe indicii privind o posibilă legătură între foștii socialiști, actuali „renașteriști” cu Partidul „ȘOR”.  Nesterovschi și Lozovan au declarat, când au părăsit PSRM, că aderă la „Mișcarea pentru Popor” care de fapt este parte a formațiunii „ȘOR”. Reprezentanții Partidului „ȘOR” se află în fruntea Mișcării, care se asociază cu Șor.

A două zi după ce a părăsit PSRM, Nesterovschi a participat la acțiunea de protest organizată de „Mișcarea pentru Popor”. Acesta a mers în fruntea coloanei de protestatari alături de deputații Partidului „ȘOR”.

În data de 9 mai, Iurii Vitneanschii, care a renunțat la socialiști și a aderat la Partidul „Renaștere”, a mărșăluit cu „Regimentul nemuritor” format de Partidul „ȘOR”.

În data de 21 mai, Partidul „ȘOR” a organizat la Comrat, Bălți, și Orhei mitinguri în susținerea unui referendum privind stabilirea vectorului extern al Moldovei. Nesterovschi a participat la mitingul de la Bălți, iar Suhodolski la cel din Comrat.

Cu puțin timp înainte de organizarea mitingurilor, Alexandr Suholoski și Vasile Bolea sau întâlnit în Israel cu liderul Partidului  „ȘOR”, Ilan Șor. „Într-adevăr de ce să te duci la Partidul „ȘOR”, care în curând va fi declarat neconstituțional, dacă poți să aderi la altul, care va fi o clonă a formațiunii „ȘOR” ”, a menționat Angela Colațchi.

Ce șanse are „Renaștere” să mai renască

Obiectivele Partidului „Renaștere”, pe care le-a punctat Nesterovschi, sunt identice cu cele anunțate de PSRM la alegerile parlamentare din 2014. Printre acestea: limba rusă – a doua limbă de stat, parteneriatul strategic cu Federația Rusă, valorile tradiționale, cursul eurasiatic. Aceste idei atrag o parte din electorat, consideră experții. „Pentru o parte dintre cei turmentați, care nu urmăresc știrile, nu citesc, nu privesc televizorul, aceste lozinci sunt atractive. Da, acești oameni sunt așa, dar ei sunt ai noștri. Contingentul de bază al acestei țări a plecat peste hotare, iar cei inerți au rămas. Și tocmai aceștia fac alegerea. Cu cât mai greu va trăi populația, cu atât mai multe șanse au aceste partide. Trebuie să luptăm cu sărăcia atât din buzunare, cât și din capetele oamenilor”, consideră Colațchi.

Experții examinează trei scenarii, în cazul Partidului „Renaștere”,  care s-ar putea produce la alegerile locale din 2023. Unu: Dacă toți membrii Partidului „ȘOR” vor adera la „Renaștere”, atunci „Renaștere” va obține tot ratingul Partidului „ȘOR” și ar putea avea șanse să obțină rezultate bune la alegeri. Doi: „ȘOR” și „Renaștere” vor crea o alianță. Și în acest caz succesul va fi asigurat de ratingul Partidului „ȘOR”. Trei: „ȘOR” și „Renaștere” vor participa la alegeri separat. În acest caz, membrii ambelor formațiuni vor face alianțe în consiliile locale, crede Colașchi.

Iar Veaceslav Berbeca este convins că în cazul în care „ȘOR”, socialiștii și „Renaștere” vor acționa separat pe flancul stâng, atunci „Renaștere” nu are nicio șansă la alegerile locale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: