ТАСС

Renumita bloggeriță din Rusia Anastasia Ivleeva, amendată pentru „discreditarea” armatei din cauza unei postări anti-război

Renumita bloggeriță din Rusia Anastasia Ivleeva a fost amendată cu 50 000 de ruble (505 euro) pentru „discreditarea” armatei ruse, după ce, în martie 2022, a postat un mesaj în care a cerut încetarea invaziei din Ucraina. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Tverskoy din Moscova, pe 25 aprilie.

Anastasia Ivleeva nu a venit la ședința de judecată, interesele sale fiind reprezentate de avocatul său Kaloy Akhilgov. Apărarea a cerut clasarea cauzei, insistând asupra faptului că termenul de tragere la răspundere administrativă a expirat. Ivleeva nu și-a recunoscut vina.

Cu toate acestea, instanța de judecată a dispus amendarea bloggeriței cu 50 000 de ruble.

Despre faptul că pe numele Anastasiei Ivleeva a fost întocmit un protocol administrativ privind „discreditarea armatei” a devenit cunoscut pe 16 aprilie. Motivul protocolului a fost o postare pe pagina de Instagram a Anastasiei Ivleeva, din 1 martie 2022, la scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina. Postarea respectivă a constat într-un desen cu un porumbel al păcii și un mesaj în care se făcea apel la autoritățile ruse să negocieze pentru a pune capăt conflictului militar. „Vă îndemn să negociați, vă îndemn să ajungeți la compromisuri care vor opri pierderea de vieți omenești. Vă îndemn să vă opriți. Spun acest lucru eu, Nastea Ivleeva, om al păcii, cetățean al Federației Ruse, patriot al țării sale”, se arăta în mesaj.

***

Bloggerița Anastasia Ivleeva este organizatoarea „petrecerii aproape goale” din clubul Mutabor din Moscova, în decembrie 2023, care a provocat un scandal în Rusia. Imagini și video-uri de la eveniment au ajuns pe internet, provocând indignarea activiștilor pro-guvernamentali. Participanții la petrecere, printre care cântăreții Filip Kirkorov, Dima Bilan, Lolita Milyavskaia și jurnalista Xenia Sobciak, au fost incluși pe „lista neagră” – concertele lor au fost anulate, iar agenții de publicitate au refuzat să continue colaborarea cu aceștia. Ulterior, celebritățile și-au cerut scuze în mod public. Ivleeva a înregistrat două mesaje video în care a prezentat scuze.

După discursul anual al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în fața Adunării Federale, pe 29 februarie, Ivleeva a recunoscut că l-a urmărit pentru prima dată și că va vota pentru „inițiativele și proiectele” prezentate. Iar în timpul alegerilor prezidențiale din martie, aceasta a publicat o fotografie de la o secție de votare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Reconstrucția Filarmonicii: de ce nu încep lucrările și unde sunt banii strânși din donații? Explicațiile ministrului Culturii

Donațiile acumulate pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, distrusă într-un incendiu acum cinci ani, se află în prezent în custodia Ministerului Finanțelor. Între timp, Ministerul Culturii a identificat o posibilitate de finanțare printr-un credit preferențial, însă, potrivit ministrului Sergiu Prodan, „singura problemă este posibilitatea Guvernului de a-și asuma responsabilitatea pentru accesarea acestui credit”. De cealaltă parte, Guvernul nu a alocat fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii, întrucât, potrivit ministrului, s-ar fi irosit banii „pe un proiect în care ne-am fi înglodat fără asistență externă”. În continuare, potrivit oficialului, urmează să fie realizate lucrările de proiectare a filarmonicii, finanțate din asistența financiară în valoare de 1,9 miliarde de euro din partea UE.

La emisiunea „Pe față” de la Moldova1, ministrul a fost întrebat care este soarta banilor strânși pentru reconstrucția filarmonicii. „Nimeni nu s-a atins de ei, ei sunt în custodia Ministerului Finanțelor”, a comunicat Prodan.

Ulterior, el a ținut să menționeze că artiștii filarmonicii activează în condiții „destul de bune, poate chiar cele mai bune care sunt posibile la momentul actual”. „Deci, filarmonica este relocată în Palatul Republicii. Au spații de repetiții, au spații de odihnă, au și posibilitatea să folosească sala mare pentru concerte, dar desigur această sală nu este nici pe departe potrivită pentru activitatea unei filarmonici pentru că din punct de vedere acustic este o catastrofă din păcate. Această sală are cu totul altă menire și n-a fost construită pentru concerte”, a adăugat oficialul.

În continuare, ministrul a explicat de ce lucrările de reconstrucție nu au început până acum.

„Noi am întreprins toți pașii necesari în ceea ce ține de Ministerul Culturii, ca să avem un concurs internațional pentru un proiect de idei, am găsit și posibilitatea de finanțare și aici vorbim de sume importante. (…) Noi vorbim de milioane, de zeci de milioane de euro. (…) Deci, am identificat partenerul care este Banca Europeană de Investiții, care este gata să ne acorde un credit preferențial pentru acest proiect. Ei sunt gata să-și asume și toate etapele prin mecanismele lor de contractare, de concurs, de lucrări, de studiu de fezabilitate, de tot tot ce înseamnă pachetul de producție. Singura problemă este posibilitatea Guvernului de a-și asuma responsabilitatea pentru accesarea acestui credit, pentru că bani bugetari sunt destinați în primul rând activității culturale și în al doilea rând, dacă avem posibilitatea și rămân, putem să vorbim de investiții capitale”, a comunicat ministrul.

Potrivit oficiului, din asistența financiară în valoare de 1,9 miliarde de euro, din partea UE, o sumă importantă este rezervată pentru Ministerul Culturii, iar din acești bani vor fi finanțate lucrările de proiectare a Filarmonicii: „Din acel miliard 900 de milioane, oferit de Uniunea Europeană prin granturi, prin credite preferențiale, o sumă importantă este rezervată pentru Ministerul Culturii, anume pentru investiții capitale și din clipa când vom putea accesa acești bani totul este gata pentru a începe lucrările de proiectare la acest obiect”.

Ulterior, ministrul a spus de ce Guvernul nu a alocat bani pentru reconstrucția filarmonicii: „De ce nu s-au alocat bani pentru construcția filarmonicii? Degeaba am fi cheltuit noi bani pentru construcția unei clădiri în timp ce oamenii ar fi plecat cu desăvârșire din Republica Moldova. Ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, activitatea culturală s-a consolidat, oamenii văd o perspectivă, doresc să activeze, se întorc artiști notorii din Europa. (…) Deci, nu s-au irosit banii pe un proiect în care ne-am fi înglodat fără asistența externă”.

***

Fondată în 1940, în decursul celor 80 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova, de muzică academică, populară, muzică uşoară şi jazz.

Incendiul din Filarmonica Națională, care a avut loc pe 24 septembrie 2020, a distrus practic în totalitate interiorul clădirii. Pompierii au luptat ore în șir cu flăcările. Localizarea incendiului a fost posibilă abia spre seară.

Câteva zile mai târziu, Guvernul a deschis un cont special pentru colectarea fondurilor necesare reconstrucției Filarmonicii. În august 2021, contactați de NM, reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că, în conturile instituției, fuseseră adunați circa 2 milioane de lei din donații.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: