Parlamentul Republicii Moldova

Reprezentanții PSRM vor merge la consultările anunțate de Președinție

Reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) vor merge pe 29 martie la consultările inițiate de președinta țării, Maia Sandu. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Carmena Sterpu.

Deocamdată nu este clar cine anume dintre reprezentanții PSRM se va întâlni cu Maia Sandu. Ultima oară, la discuții a participat inclusiv liderul formațiunii, Igor Dodon.

Precizăm că și Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și fracțiunea Partidului „ȘOR” au anunțat că vor participa la consultări.

Discuțiile sunt planificate pentru ora 13:00 cu reprezentanții „Pentru Moldova” și 13:30 cu PSRM.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului. Întrevederea urma să se desfășoare pe 26 martie, după ce, în ajun, parlamentul a eșuat să învestească un nou guvern.

La începutul ședinței parlamentului din 26 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a luat cuvântul și i-a cerut președintei țării să amâne data consultărilor, pe motiv că parlamentul are o agendă solicitantă. Cu un mesaj similar a venit și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, care i-a sugerat șefei statului să vină ea în plenul parlamentului, „dacă mai este nevoie de consultări”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: