Reprezentantul Rusiei la OSCE: Nu am discutat despre înlocuirea trupelor rusești cu observatori civili
Full Article 2 minutes read

Reprezentantul Rusiei la OSCE: Nu am discutat despre înlocuirea trupelor rusești cu observatori civili

În cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu s-a discutat despre o eventuală inițiativă de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii care se află în Transnistria cu observatori civili. Declarația a fost făcută de către reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Alexandr Lukașevici, într-un interviu pentru agenția TASS.

„Acest subiect este abordat uneori, însă, desigur, nu se discută la modul direct. Există formatul „5+2”. În cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului miniștrilor de Externe ai OSCE, a fost adoptată, în unanimitate de către toate cele 57 de state-membre, o declarație”, a răspuns Lukașevici la întrebarea dacă a discutat OSCE despre o astfel de inițiativă.

Oficialul a amintit că trupele rusești de menținere a păcii se află în Transnistria cu acordul Chișinăului și Tiraspolului. Potrivit acestuia, prezența militarilor este necesară pentru asigurarea stabilității în regiune.

„Reglementarea transnistreană bate pasul pe loc în prezent, din cauza unor poziții neconstructive. Și aceste declarații ale noii conduceri de la Chișinău încă o dată arată că aceste abordări în mod cert nu vor găsi susținere nici din partea noastră, nici a altor participanți din cadrul grupului de negocieri”, a mai spus Lukașevici.

***

Reacția vine după ce, în ultimele săptămâni, președinta aleasă a Moldovei, Maia Sandu, a declarat în repetate rânduri, că militează pentru retragerea trupelor grupului operativ rusesc din Transnistria, precum și a munițiilor depozitate la Cobasna. De asemenea, acesta a menționat că trupele rusești de menținere a păcii ar trebui înlocuite cu observatori civili sub egida OSCE. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat că „modificarea unui anumit status-quo ar putea duce la destabilizarea situației în Transnistria”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: