tv8.md

Republica Cehă ia locul Rusiei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a ales pe 10 mai Republica Cehă în Consiliul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, pentru a înlocui Rusia, care a fost suspendată luna trecută din cauza invadării Ucrainei și care a părăsit apoi imediat organismul format din 47 de membri.

Rusia era la al doilea an dintr-un mandat de trei ani. Republica Cehă va finaliza acel mandat în cadrul consiliului, care nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic.

După cum precizează 7media.ro cu referire la Reuters, Cehia a fost aleasă cu 157 de voturi pentru, în timp ce 23 de țări s-au abținut.

Consiliul pentru Drepturile Omului urmează să organizeze o sesiune specială privind Ucraina joi, a declarat pe 9 mai un oficial, după ce Kievul a cerut o revizuire a situației de acolo, inclusiv rapoarte privind victimele în masă la Mariupol.

Cei 47 de membri ai Consiliului, dintre care 27 sunt țări membre ale Uniunii Europene, sunt aleși pentru mandate de trei ani. Statele membre sunt alese de Adunarea Generală și pot avea cel mult două mandate consecutive.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: