Republica Moldova a activat derogarea de la aplicarea prevederilor CEDO, în contextul stării de urgenţă
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova a activat derogarea de la aplicarea prevederilor CEDO, în contextul stării de urgenţă

Republica Moldova și alte trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv România, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului, scrie adevărul.ro.

Cele patru state membre ale Consiliului Europei au „notificat oficial” în ultimele zile că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru „poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia, notează France Presse.

Amintim că parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență la nivel național până pe 15 mai, din cauza epidemiei de COVID-19.  Totuși, guvernul și președintele au menționat că măsura ar putea fi revizuită mai devreme, în cazul unui scenariu pozitiv.

În prezent, în Republica Moldova au fost diagnosticate 49 de persoane cu COVID-19 și a fost înregistrat un deces.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: