Republica Moldova sprijină Ucraina la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Rusiei
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova sprijină Ucraina la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Rusiei

Republica Moldova sprijină Ucraina la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse. Țara noastră a semnat o declarație comună, alături de România, SUA, UE și alte zeci de țări, prin care își reiterează suportul pentru cererea Ucrainei de inițiere a unei proceduri împotriva Rusiei în fața CIJ în temeiul Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

„Convenția de genocid întruchipează angajamentul solemn de a preveni crima de genocid și de a cere socoteală celor responsabili. (…) Obiectul Convenției pe de o parte este acela de a proteja însăși existența anumitor grupuri umane și pe de altă parte să confirme și să susțină cele mai elementare principii ale moralității”, se arată în Declarație.

În context, semnatarii Declarației îndemnăm Rusia să-și suspende „imediat” operațiunile militare din Ucraina, așa cum a ordonat Curtea în Ordinul său privind măsurile provizorii din 16 martie 2022. Potrivit țărilor semnatare, nerespectarea Ordinului Curții din 16 martie constituie o încălcare suplimentară, de către Rusia, a obligațiilor sale internaționale.

Țările semnatare reiterează, în declarația emisă, că „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acțiunile sale”. Potrivit lor, încălcările dreptului internațional de către Rusia implică responsabilitatea sa internațională, iar pierderile și prejudiciile suferite de Ucraina ca urmare a încălcărilor dreptului internațional de către Rusia necesită repararea completă și urgentă de către Rusia, în conformitate cu legislația în vigoare.

„Facem din nou apel la comunitatea internațională să exploreze toate opțiunile pentru a sprijini Ucraina în procedurile sale în fața CIJ”, se mai arată în Declarația citată.

De menționat că Ucraina a depus, pe 26 februarie 2022, o cerere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție să inițieze acțiuni în legătură cu operațiunile militare începute de Federația Rusă pe teritoriul ucrainean pe 24 februarie. Cererea se bazează pe articolul IX din Convenția de genocid din 1948. „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Ucraina solicită o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și se așteptă să înceapă procesele săptămâna viitoare”, declara atunci președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Republica Moldova sprijină Ucraina la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Rusiei


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: