Republica Moldova trimite la Bruxelles primul raport cu privire progresele înregistrate în procesul de aderare la UE
Full Article 4 minutes read

Republica Moldova trimite la Bruxelles primul raport cu privire progresele înregistrate în procesul de aderare la UE

Republica Moldova trimite astăzi, la Bruxelles, primul său raport cu privire la extinderea Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul său olandez, Wopke Hoekstra. Documentul, care conține circa o mie de pagini, explică progresele înregistrat de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.   

„Astăzi este pentru prima dată când țara noastră prezintă și trimite la Bruxelles primul nostru raport, prima noastră contribuție la raportul de extindere al Uniunii Europene, raport care va fi elaborat și scris de Comisia Europeană până în luna octombrie. Documentul explică foarte detaliat care este gradul nostru de ajustare și progresul în procesul nostru de aderare la UE în fiecare domeniu”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău declară că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă principalul obiectiv al guvernări de la Chișinău. Popescu susține că Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare în acest an, în ciuda faptului că țara noastră mai are mult de muncit pentru a implementa recomandările formulate de Comisia Europeană, în special în domeniul justiției.

„Progresele noastre sunt suficiente pentru ca, în opinia noastră, UE să ne accepte în următoarea etapă de aderare. (…) Nu avem grija lunilor care urmează. Avem mult de lucru și știm că avem parte de sprijinul tuturor țărilor UE. Nu suntem singuri în calea de accedere a Republicii Moldova la UE”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul de Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a dat asigurări că Uniunea Europeană a fost, este și va fi alături de Republica Moldova în drumul său către UE. Mai mult, Wopke Hoekstra susține că Guvernul Olandei este pregătit să susțină Republica Moldova financiar în domeniile prioritare, cum ar fi cel economic, precum și agenda de reforme inițiată de autoritățile de la Chișinău.

„Vom oferi asistență financiară pentru a construi o Moldovă mai puternică. Guvernul Olandei sprijină eforturile Republicii Moldova în consolidarea rezilienței sale. Vom sprijini ferm suveranitatea și integritatea țării dvs. Viitorul nostru și viitorul dvs. este cu siguranță în UE”,  declarat ministrul de Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra.

De menționat că Parlamentul European (PE) a cerut astăzi începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. O rezoluție în acest sens a fost adoptată de PE, cu  555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri. În rezoluția adoptată, europarlamentarii au cerut: mai mult sprijin financiar și tehnic din partea instituțiilor europene oferit țării noastre, pentru implementarea reformelor, pentru măsuri de sprijin pentru cetățeni, pentru combaterea acțiunilor de război hibrid din partea Federației Ruse; aplicarea de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova, precum și liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: