adevarul.ro

Republica Moldova trimite la Bruxelles primul raport cu privire progresele înregistrate în procesul de aderare la UE

Republica Moldova trimite astăzi, la Bruxelles, primul său raport cu privire la extinderea Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul său olandez, Wopke Hoekstra. Documentul, care conține circa o mie de pagini, explică progresele înregistrat de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.   

„Astăzi este pentru prima dată când țara noastră prezintă și trimite la Bruxelles primul nostru raport, prima noastră contribuție la raportul de extindere al Uniunii Europene, raport care va fi elaborat și scris de Comisia Europeană până în luna octombrie. Documentul explică foarte detaliat care este gradul nostru de ajustare și progresul în procesul nostru de aderare la UE în fiecare domeniu”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău declară că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă principalul obiectiv al guvernări de la Chișinău. Popescu susține că Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare în acest an, în ciuda faptului că țara noastră mai are mult de muncit pentru a implementa recomandările formulate de Comisia Europeană, în special în domeniul justiției.

„Progresele noastre sunt suficiente pentru ca, în opinia noastră, UE să ne accepte în următoarea etapă de aderare. (…) Nu avem grija lunilor care urmează. Avem mult de lucru și știm că avem parte de sprijinul tuturor țărilor UE. Nu suntem singuri în calea de accedere a Republicii Moldova la UE”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul de Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a dat asigurări că Uniunea Europeană a fost, este și va fi alături de Republica Moldova în drumul său către UE. Mai mult, Wopke Hoekstra susține că Guvernul Olandei este pregătit să susțină Republica Moldova financiar în domeniile prioritare, cum ar fi cel economic, precum și agenda de reforme inițiată de autoritățile de la Chișinău.

„Vom oferi asistență financiară pentru a construi o Moldovă mai puternică. Guvernul Olandei sprijină eforturile Republicii Moldova în consolidarea rezilienței sale. Vom sprijini ferm suveranitatea și integritatea țării dvs. Viitorul nostru și viitorul dvs. este cu siguranță în UE”,  declarat ministrul de Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra.

De menționat că Parlamentul European (PE) a cerut astăzi începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. O rezoluție în acest sens a fost adoptată de PE, cu  555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri. În rezoluția adoptată, europarlamentarii au cerut: mai mult sprijin financiar și tehnic din partea instituțiilor europene oferit țării noastre, pentru implementarea reformelor, pentru măsuri de sprijin pentru cetățeni, pentru combaterea acțiunilor de război hibrid din partea Federației Ruse; aplicarea de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova, precum și liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

Șor răspunde Guvernului, după ce a fost acuzat de „trădare de țară”: „Este deosebit de amuzant”

Fugarul Ilan Șor răspunde, de la Moscova, autorităților de la Chișinău, care l-au acuzat de „trădare de țară” după ce a organizat, recent, în Rusia, un nou congres al Blocului „Victorie”. Oligarhul condamnat pentru fraudă bancară respinge acuzațiile. Potrivit lui, „Moldova poate trăi și se poate dezvolta în alianță cu Rusia, fără să-și piardă suveranitatea”.

„Marionetele de la Bruxelles vorbesc despre „subminarea statalității și trădare de patrie”. Corect, trebuie să se obișnuiască din timp cu prevederile codului penal. Pentru aceste crime, vor putrezi în închisoare după alegerile parlamentare. Este deosebit de amuzant să-l auzi pe Vodă rostind cuvintele „poporul decide””, a declarat Șor.

Șor, criticat la Chișinău pentru declarația făcută în timpul Congresului, în care susține că „sigura salvare pentru Moldova este uniunea cu Rusia”, și-a reiterat mesajul, din nou: „Chiar dacă PAS nu înțelege, voi repeta. Moldova poate trăi și se poate dezvolta în alianță cu Rusia, fără să-și piardă suveranitatea”.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Într-o reacție publică, pe 9 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară” și a avertizat că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. În ceea ce privește Congresul organizat de oligarhul fugar, Vodă a declarat că face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: