Republica Moldova va încheia un Acord cu Republica Lituania privind convertirea permiselor de conducere
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova va încheia un Acord cu Republica Lituania privind convertirea permiselor de conducere

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 25 august, semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Lituania cu privire la conversiunea permiselor de conducere. Scopul documentului este de a îmbunătăți securitatea transportului rutier și facilitarea traficului rutier între Republica Moldova și Republica Lituania.

După un șir de negocieri, s-a convenit asupra conversiunii și recunoașterii permiselor de conducere doar pentru categoriile A și B. Așadar, titularul permisului de conducere emis de Autoritatea uneia dintre părțile contractante care-și stabilește reședința pe teritoriul altei părți, are dreptul să-și convertească permisul de conducere fără să susțină examene teoretice sau practice.

Prevederile acordului vor oferi cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau provizoriu în Republica Lituania un șir de beneficii, cum ar fi: scutirea de școlarizare și examinare suplimentară la convertirea permiselor de conducere și cheltuielilor aferente acestui proces, libera circulație în traficul internațional, inclusiv prin facilitarea contractelor de muncă.

Acordul urmează a fi aprobat pentru un termen nelimitat și va intra în vigoare pentru Republica Moldova după îndeplinirea procedurilor naționale de punere în vigoare.

***

Pe 17 august, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și omologul său leton, Edgars Rinkēvičs, au discutat despre inițierea negocierilor între Moldova și Letonia pentru recunoașterea permiselor de conducere moldovenești pe teritoriul țării letone.

Iar în cadrul ședinței de Guvern din 19 august a fost aprobată inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Germania privind conversiunea permiselor de conducere.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: