„Rezultatul acestui eșec ne îndepărtează și mai mult de anticipate”. Năstase reiterează angajamentul de a-și asuma guvernarea
Full Article 2 minutes read

„Rezultatul acestui eșec ne îndepărtează și mai mult de anticipate”. Năstase reiterează angajamentul de a-și asuma guvernarea

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale, prin care decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier a fost declarat neconstituțional. Într-o adresare video, Andrei Năstase a reiterat că este dispus să-și asume guvernarea.

„Platforma DA își reiterează poziția oficială de a-și asuma un guvern minoritar de profil proeuropean, capabil să gestioneze cele mai stringente probleme ale oamenilor, respectiv, să organizeze alegeri anticipate libere și corecte. În acest sens, Platforma DA cheamă la negocieri partidele responsabile și la consultări cu președintele țării, în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criză”, a declarat Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA a reiterat că militează pentru „alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern proeuropean, responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate, în conformitate cu normele legale și Constituția Rep. Moldova”.

„Platforma DA constată că, prin mimarea procedurilor constituționale și eludarea Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate imediat a eșuat. Rezultatul acestui eșec ne îndepărtează și mai mult de alegerile anticipate și face iminent pericolul instalării unui guvern PSRM-ȘOR, care va izola Republica Moldova”, a avertizat Năstase.

 

***

Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova nu corespunde Constituției. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Potrivit acesteia, Maia Sandu trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

În cadrul ședinței din 11 februarie, deputații nu au susținut-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru. Maia Sandu a desemnat-o repetat la funcția de premier, refuzând candidatura propusă de PSRM și partidul „ȘOR”.

Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: