Rezultatul perchezițiilor în Penitenciarului din Soroca: obiecte interzise și 18 deținuți transferați
Full Article 3 minutes read

Rezultatul perchezițiilor în Penitenciarului din Soroca: obiecte interzise și 18 deținuți transferați

În urma perchezițiilor inițiate pe 11 martie, în sectoarele Penitenciarului nr. 6 – Soroca, oamenii legii au depistat și ridicat obiecte interzise, iar 18 deținuți, la solicitarea procurorilor, au fost transferați în alte instituții de detenție. 

Perchezițiile au fost efectuate cu autorizarea magistraților, cu titlu de continuare a acțiunilor de urmărire penală în dosarul privind documentarea membrilor organizației criminale cu activitate în interiorul și în afara instituțiilor penitenciare.

Deși prevederile legale interzic aflarea în instituțiile penitenciare a dispozitivelor electronice de stocare a informației, oamenii legii au depistat și ridicat un număr de aproximativ 60 de astfel de obiecte interzise. De asemenea, au fost ridicate peste 50 de cartele de reîncărcare pentru convorbiri telefonice, 10 încărcătoare pentru telefon, precum și un telefon camuflat într-o nișă din peretele unei celule de detenție. Acestea urmează a fi supuse expertizării, pentru stabilirea și analiza conținutului.

Totodată, oamenii legii au ridicat un număr de circa 50 de seringi ce conțin substanțe lichide necunoscute, precum și câteva pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice. În cadrul perchezițiilor au mai fost ridicate fise pentru jocuri de noroc și seturi de cărți pentru poker; 40 de pastile de etiologie necunoscută, ce nu fuseseră prescrise de medici, care de asemenea vor fi supuse expertizării; precum și 33 de cuțite confecționate artizanal, cu privire la care expertiza urmează să stabilească dacă se atribuie la arme albe.

La sosirea echipelor de percheziționare, oamenii legii au remarcat faptul că deținuții nu erau prezenți la apelul matinal. La somarea, pentru a se alinia, cinci deținuți au reacționat violent, fiind necesară intervenția în forță a angajaților Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Prin urmare, deținuții vizați urmează a fi supuși sancțiunilor disciplinare.

***

Amintim că, pe 25 februarie, oamenii legii au efectuat percheziții în Penitenciarul nr. 15 – Cricova. În urma acestor acțiuni au fost depistate numeroase obiecte interzise (alcool, jocuri de noroc, seringi, telefoane, etc), iar șeful instituției a fost reținut.

La 15 februarie procurorii din cadrul PCCOCS l-au reținut preventiv pentru 72 de ore pe adjunctul Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco și au efectuat un șir de percheziții la domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al acestuia.

Demcenco este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: