Riscu-i mic, dar existent. Gavrilița cere MAI-ului să informeze cetățenii despre acțiunile necesare în caz de accident nuclear
Full Article 3 minutes read

Riscu-i mic, dar existent. Gavrilița cere MAI-ului să informeze cetățenii despre acțiunile necesare în caz de accident nuclear

Prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ca fiecare cetățean să fie informat cu privire la acțiunile ce trebuie efectuate în cazul unui accident nuclear. „Riscurile rămân scăzute, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate”, a precizat Gavrilița, în cadrul ședinței de Guvern.

„Deja s-a vorbit de mai multe ori despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă cetățenii în cazul unui accident nuclear. Este o preocupare care a apărut în urma știrilor pe care le vedem din Ucraina. Sunt și anumite exagerări, dar oricum este important. Știu că IGSU are de mai mult timp video-uri și proceduri care sunt bazate pe cele mai bune practici, dar trebuie să ne asigurăm că această informație ajunge la fiecare cetățean”, a fost mesajul premierului către reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne.

„Vă rog să menținem comunicarea fără să exagerăm riscurile pentru că ele rămân scăzute, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate. Cetățenii trebuie să cunoască ce au de făcut”, a precizat oficialul.

La rândul său, secretarul general al Ministerului Serghei Diaconu a spus că la moment, evaluarea arată un risc extrem de scăzut cu privire la un posibil accident nuclear. „Și aceasta este confirmat și de sursele externe cu care am discutat”, a spus reprezentantul MAI.

„Noi lucrăm acum la anumite protocoale instituționale care vor fi publice mai târziu”, a mai adăugat în acest sens Diaconu.

Amintim că pe 28 septembrie curent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a desfășurat un exercițiu demonstrativ prin care au fost prezentate metodele de lichidare a consecințelor unui accident nuclear.

Anterior, Inspectoratul a elaborat un ghid al acțiunilor în situații de risc. La fel, în luna mai curent, Inspectoratul a prezentat un spot social informativ cu privire la regulile de siguranță personală în caz de accident nuclear sau radiologic.

În cadrul unei emisiuni din 16 august 2022, președinta Maia Sandu a afirmat că nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există.

Șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

Tot în august curent, savanții Institutului ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au creat pe calculator o simulare în care se vede cum s-ar putea deplasa undele radioactive, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie.

Se menționa că în cazul în care s-ar produce un accident la Centrala nucleară de la Zaporojie, nordul Republicii Moldova ar fi afectat. De asemenea, norul radioactiv s-ar deplasa spre vestul Ucrainei, iar ulterior ar ajunge în partea de vest a Belarusului, în Polonia și în Țările Baltice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: