„Riscul de infectare este iminent”. Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să evite cimitirele de Blajini
Full Article 2 minutes read

„Riscul de infectare este iminent”. Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să evite cimitirele de Blajini

Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să se abțină de a participa la serviciile divine de pomenire în cimitire de Paștele Blajinilor, întrucât „riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent”.

Instituția notează că starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială în funcție de indicatorul de incidență al COVID-19. Codul roșu va fi atribuit dacă în ultimele 14 zile, indicatorul este mai mare de 100 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

„Astfel, în localitățile unde este instituit cod roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de 10 persoane”, se arată în comunicat.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, „la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție”.

La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin un metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.

Precizăm că astăzi, 6 aprilie, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a spus că „organizarea și desfășurarea sărbătorii Paștele Blajinilor este un pericol major, real și iminent pentru sănătatea chișinăuienilor și nu doar, îndeosebi pentru populația vârstnică”. În acest context, Ludmina Boțan a îndemnat cetățenii să petreacă în siguranță Paștele Blajinilor.

Menționăm că autoritățile din municipiul Bălți, din raionul Edineț și din raionul Orhei au permis accesul cetățenilor în cimitire de Paștele Blajinilor. În municipiul Chișinău restricția rămâne în vigoare. Totuși, Mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare primarului Ion Ceban și Comisiei pentru Situații Excepționale a capitalei. Acesta a solicitat autorităților locale să permită accesul enoriașilor în cimitire în data de 9 și 10 mai, pentru a prăznui Paștele Blajinilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: